Drugs zijn middelen die de hersenen prikkelen waardoor geestelijke en lichamelijke effecten optreden. Deze effecten kunnen bewustzijnsveranderend, stimulerend, verdovend of een combinatie hiervan zijn. Het gebruik van drugs draait om het ervaren van de geestelijke effecten en kan snel tot verslaving leiden. Er wordt onderscheid gemaakt tussen softdrugs en harddrugs. Softdrugs zijn bewustzijnsveranderende middelen. Harddrugs brengen een groter risico met zich mee.

Wat is verslaving?

Voordat je kunt bepalen of je verslaafd bent, moeten we eerst duidelijk maken wat we verstaan onder verslaving. Verslaving betekent dat je afhankelijk bent van een bepaalde gewoonte of middel. Van de meeste soorten drugs kun je lichamelijk afhankelijk worden (dit noemen we gewenning), maar ook geestelijk afhankelijk.

Fasen van gebruik

Verslaafd ben je niet van de ene op de andere dag. Daar gaat een heel proces aan vooraf wat geleidelijk verloopt.

Fase: Experimenteren
Je hebt kennis gemaakt met drugs door met één of meerdere soorten drugs te experimenteren. 

Fase: Sociaal gebruik 
Je weet wat drugs met je doen en gebruikt af en toe voor de gezelligheid. Bijvoorbeeld alleen bij sociale gelegenheden of tijdens een feestje. Als je puur voor de gezelligheid gebruikt, kan er toch sprake zijn van problematisch drugsgebruik. Als je bijvoorbeeld regelmatig blowt om lekker te relaxen of elk weekend behoorlijk high bent, dan loop je risico’s voor uw lichamelijke gezondheid.

Fase: Gewoontegebruik 
Je gebruikt regelmatig drugs. Het is een gewoonte geworden om op een vast moment in de week te gebruiken. Je gebruikt om je wat losser te voelen of om even problemen te vergeten. Het gebruik heeft een duidelijke functie gekregen en er zijn situaties die onlosmakelijk verbonden zijn met het gebruik van drugs. Deze fase werkt problematisch gebruik in de hand.

Fase: Problematisch gebruik
Je dagelijks leven wordt behoorlijk beïnvloed door het gebruik van drugs. Je loopt risico’s voor je lichamelijke gezondheid. Je loopt het risico verslaafd te raken. Met name wanneer je gebruik als functie heeft om stress te verminderen, je zekerder te voelen, nare ervaringen te vergeten, verdriet of somberheid te verminderen of de verveling te verdrijven.

Fase: Verslaving 
Je bent verslaafd wanneer je leven volledig bepaald wordt door drugs. Je staat ermee op en gaat ermee naar bed. Jouw lichaam is gewend geraakt aan de stoffen die je jezelf toedient. Als je stopt of mindert in gebruik, gaat jouw lichaam protesteren (je krijgt ontwenningsverschijnselen). Je bent ook geestelijk afhankelijk van drugs. Je hebt het idee niet meer normaal te kunnen functioneren zonder een bepaalde drug.

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.