Wat is een XTC-verslaving?
Mensen die XTC gebruiken, doen dat meestal tijdens het uitgaan. XTC heeft een stimulerende werking. Vermoeidheid verdwijnt en energie neemt toe. Ook het bewustzijn verandert. Muziek en kleuren worden intenser waargenomen. Er ontstaat meer behoefte aan persoonlijk contact en intimiteit. Wanneer XTC is uitgewerkt, volgt extreme vermoeidheid. Ook bestaat het risico dat iemand na het gebruik van XTC in een dip terecht komt. Zo’n dip kan dagen aanhouden.
Hoe weet ik of ik verslaafd ben aan XTC?
De verslavingskans is bij XTC niet heel erg groot. Er ontstaat geen geestelijke of lichamelijke afhankelijkheid. Ook zijn er geen ontwenningsverschijnselen als je stopt met XTC. Er ontstaat wel gewenning aan het oppeppende effect. Voor hetzelfde effect zul je steeds meer moeten slikken. Er zijn lichamelijke risico’s aan het gebruik van XTC verbonden. Denk aan oververhitting, een ‘bad trip’, depressieve klachten en knarsetanden, met gebitsschade tot gevolg. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat XTC-gebruik kan leiden tot hersenschade. Als je niet meer in staat bent om zelfstandig te stoppen met het gebruik van XTC, is de kans groot dat je verslaafd bent aan het middel.
Welke hulp biedt De Hoop bij een XTC-verslaving?
Misschien heb je zelf al eens geprobeerd om te stoppen met het slikken van XTC, maar is dat niet gelukt. De Hoop helpt je om te stoppen. Je krijgt een behandelaar toegewezen die met jou in gesprek gaat over jouw hulpvraag. Zo stemmen we het behandelplan af op jouw behoeften en krijg je de hulp die het beste bij jou past. Deze behandelvormen kunnen worden ingezet bij een XTC-verslaving:
- Cognitieve gedragstherapie
- Systeemtherapie
- Schematherapie
- Farmacotherapie
- VERS
- Detox
- Online behandelen (E-health)
- Community Reinforcement Approach (bij tevens ernstige psychiatrische aandoeningen)
- Vaktherapie (op beperkte schaal; met name creatieve therapie)