Wat is een cannabisverslaving?

Cannabis is een verzamelnaam voor hasj en wiet (marihuana). Zowel hasj als wiet komen van de hennepplant en bevatten verslavende stoffen. Cannabis wordt op verschillende manieren gebruikt. De meest voorkomende wijze is roken (blowen). Maar ook eten (spacecake), drinken of verdampen komt voor. De meeste mensen met een cannabisverslaving blowen dagelijks. Er ontstaat dan een afhankelijkheid: het lichaam raakt ingesteld op het (dagelijkse) gebruik.

Hoe weet ik of ik verslaafd ben aan cannabis?

Als je langdurig en vaak cannabis gebruikt, verlies je de controle over het gebruik. Cannabis wordt belangrijker dan andere dingen in je leven. Het lukt je ook niet om goed te ontspannen of te slapen zonder het gebruik van cannabis. Herken je jezelf hierin en in de onderstaande symptomen? Dan is de kans groot dat je verslaafd bent aan cannabis.

  • Het blowen – of een andere vorm van cannabisgebruik – neemt veel van je tijd in beslag.
  • Je hebt het gevoel niet meer te kunnen functioneren zonder cannabis te gebruiken.
  • Zonder het gebruik van cannabis word je niet rustig.
  • Dagelijkse activiteiten, zoals werk/school en sociale contacten, verwaarloos je.
  • Je komt je afspraken niet na.
  • Als je minder gebruikt, voel je je ziek.
  • Je ervaart psychische en/of lichamelijke klachten.

Welke hulp biedt De Hoop bij een cannabisverslaving?

Wil je stoppen met het gebruik van cannabis, maar lukt je dat niet in je eentje? Zoek dan hulp. De Hoop helpt je om je verslaving achter je te laten en het risico op herhaling zo klein mogelijk te maken. We stemmen de behandeling af op de aard en ernst van jouw klachten. Zo komen we tot een behandelplan dat het beste bij jouw situatie past. Deze behandelvormen kunnen worden ingezet bij een cannabisverslaving:

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.