Wat is een heroïneverslaving?
Heroïne is een zeer verslavende en gevaarlijke drug. Het heeft een verdovend effect. Heroïne veroorzaakt een geestelijke en lichamelijke afhankelijkheid. Als de heroïne is uitgewerkt, ontstaan er heftige ontwenningsverschijnselen. Een onrustig gevoel, transpireren en een ziek gevoel zijn hier voorbeelden van. De drang om opnieuw te gebruiken als deze verschijnselen optreden, is enorm groot. Een verslaving aan heroïne gaat vaak ten koste van relaties met vrienden, familie en het werk. Het grootste risico van een heroïneverslaving is het nemen van een overdosis. Hierbij stopt de gebruiker met ademen. Dat kan fatale gevolgen hebben.
Hoe weet ik of ik verslaafd ben aan heroïne?
Het gebruik van heroïne heeft grote gevolgen voor je leven en gezondheid. Je lichaam went erg snel aan heroïne en om het gewenste effect opnieuw te bereiken, heb je er steeds meer van nodig. Symptomen van een heroïneverslaving kunnen zijn:
- Je hebt heroïne nodig om te kunnen functioneren. Je bent niet meer in staat om jezelf prettig te voelen zonder te gebruiken.
- Je bent voortdurend bezig met heroïne. Ook als je niet gebuikt, heb je een hevig verlangen naar heroïne (craving).
- Je hebt er veel voor over om heroïne in handen te krijgen.
- Je ervaart problemen in je dagelijks leven, binnen de relatie met familie en vrienden en op je werk/opleiding.
- Al je geld stop je in de aanschaf en het gebruik van heroïne. Hierdoor ontstaan er financiële problemen.
Herken je jezelf in deze symptomen? Dan is de kans groot dat je verslaafd bent aan heroïne.
Welke hulp biedt De Hoop bij een heroïneverslaving?
Heroïne is zeer verslavend. De Hoop helpt je bij je herstel. We kijken samen met jou naar je hulpvraag en eventuele onderliggende problemen. We stemmen het behandelplan af op jouw situatie. Zo krijg je de hulp die het beste bij jou past. Deze behandelvormen kunnen worden ingezet bij een heroïneverslaving:
- Cognitieve gedragstherapie
- Systeemtherapie
- Schematherapie
- Farmacotherapie
- VERS
- Detox
- Community Reinforcement Approach (bij tevens ernstige psychiatrische aandoeningen)
- Vaktherapie (op beperkte schaal; met name creatieve therapie)