Wat is een speedverslaving?
Speed (ofwel amfetamine) is een oppeppend, chemisch middel. Het is verkrijgbaar als pil of poeder en heeft een stimulerend effect. Speed wordt vooral in het uitgaanscircuit gebruikt. Mensen die verslaafd zijn aan speed, hebben steeds meer van het middel nodig om hetzelfde effect te bereiken. Als de speed is uitgewerkt, kan er een dip volgen. Iemand voelt dan zich somber en uitgeput. Er zijn verschillende lichamelijke risico’s verbonden aan het gebruik van speed. Tijdens het gebruik kan oververhitting optreden, net als een stijging van de bloeddruk. Dat kan schadelijke gevolgen hebben voor het hart en de hersenen. Daarnaast kan het gebruik van speed zorgen voor tandenknarsen – met gebitsschade tot gevolg – gewichtsverlies en depressieve gevoelens.
Hoe weet ik of ik verslaafd ben aan speed?
Als je speed met regelmaat gebruikt, kun je lichamelijk en geestelijk afhankelijk worden. Met andere woorden: je hebt steeds meer nodig om hetzelfde effect te bereiken en kunt niet meer zonder. Herken je jezelf hierin en in de onderstaande symptomen? Dan is de kans groot dat je verslaafd bent aan speed.
- Het lukt je niet om te stoppen, ondanks meerdere pogingen.
- Je bent voortdurend bezig met speed. Ook als je niet gebruikt, beheerst het je gedachten.
- Je ervaart een sterke hunkering naar speed.
- Het gebruik gaat koste van je relaties met familie of vrienden.
Welke hulp biedt De Hoop bij een speedverslaving?
Wil je stoppen met het gebruik van speed, maar lukt dat je niet in je eentje of met hulp van je omgeving? De Hoop helpt. We kijken samen met jou naar je hulpvraag en stemmen het behandelplan af op jouw situatie. Zo krijg je de hulp die het beste bij jou past. Deze behandelvormen kunnen worden ingezet bij een speedverslaving:
- Cognitieve gedragstherapie
- Systeemtherapie
- Schematherapie
- Farmacotherapie
- VERS
- Detox
- Online behandelen (E-health)
- Community Reinforcement Approach (bij tevens ernstige psychiatrische aandoeningen)
- Vaktherapie (op beperkte schaal; met name creatieve therapie)