Wat is een cocaïneverslaving?
Cocaïne (ook wel bekend als coke) is een stimulerend middel. Vermoeidheid en honger worden door het gebruik van cocaïne onderdrukt. Mensen die cocaïne gebruiken, voelen hun grenzen niet meer. Het effect is kort en hevig. Als het middel is uitgewerkt, kan een cocaïne-dip ontstaan: iemand voelt zich uitgeblust en somber. Cocaïnegebruik kan het dagelijks functioneren belemmeren. Er ontstaan financiële problemen, problemen met de gezondheid en binnen de relatie met familie, vrienden en op het werk. Op korte termijn kan cocaïnegebruik leiden tot problemen met het hart- en vaatstelsel. Cocaïne kan worden gesnoven, geïnjecteerd of gerookt (basen). Bij langdurig gebruik door middel van snuiven kan het neusslijmvlies beschadigd raken. Bij injecteren en basen zijn de gezondheids- en verslavingsrisico’s nog groter dan bij andere vormen van gebruik.
Hoe weet ik of ik verslaafd ben aan cocaïne?
De effecten en gevolgen van cocaïne zijn afhankelijk van gewicht, lichamelijke conditie en het verwachtingspatroon. Gebruik je cocaïne en merk je dat er steeds meer nodig is om hetzelfde effect te krijgen? Wordt de drempel om te gebruiken steeds lager? Dan is de kans groot dat je verslaafd bent aan cocaïne. De volgende symptomen komen vaak voor bij een cocaïneverslaving:
- Je herkent jezelf niet meer; je bent veranderd sinds je cocaïne gebruikt.
- Je hebt er veel voor over cocaïne te bemachtigen.
- Cocaïne gebruiken is nodig om jezelf goed te voelen.
- Je besteedt steeds meer geld aan cocaïne.
- Door je gebruik raak je in de problemen: op financieel gebied, op school/je werk en/of binnen je relaties.
Welke hulp biedt De Hoop bij een cocaïneverslaving?
Cocaïne is erg verslavend. Om een cocaïneverslaving te doorbreken, is professionele hulp nodig. De Hoop helpt je bij je herstel. We kijken samen met jou naar je hulpvraag en de oorzaak van je verslaving. We stemmen het behandelplan af op jouw situatie. Zo krijg je de hulp die het beste bij jou past. Deze behandelvormen kunnen worden ingezet bij een cocaïneverslaving:
- Cognitieve gedragstherapie
- Systeemtherapie
- Schematherapie
- Farmacotherapie
- VERS
- Detox
- Community Reinforcement Approach (bij tevens ernstige psychiatrische aandoeningen)
- Vaktherapie (op beperkte schaal; met name creatieve therapie)