Wat is ambulante thuisbegeleiding?
De betekenis van het woord ambulant is: niet gebonden aan één locatie. Bij ambulante thuisbegeleiding kan de persoonlijk begeleider op bezoek komen, bij je thuis of een andere gewenste plek. De begeleiders helpen bij het vergroten, behouden of compenseren van de zelfredzaamheid. Ook als jouw situatie wat meer vraagt, bijvoorbeeld door psychische- of psychosociale problemen of verslavingsgevoeligheid.
Gespecialiseerd in ggz thuisbegeleiding
Naast reguliere begeleiding zijn wij namelijk gespecialiseerd in de begeleiding van mensen met complexe ggz problematiek. Bijvoorbeeld op het gebied van verslaving en dubbel- of triple-diagnose. Hoeveel begeleiding er geboden kan worden hangt af van de indicatie die je krijgt van de WMO.
Adresgegevens
Oudendijk 69a
3318AG Dordrecht
T: 078 – 6114776
E: aanmeldingat@dehoop.org
Het zorgcoördinatie team is maandag tot en met vrijdag telefonisch bereikbaar van 8.30-17.00 uur.
Gebieden
-
Om jou thuisbegeleiding te geven moeten we afspraken hebben met de gemeente waar je woont. In 2024 zijn dit de volgende plaatsen.
Regio Gemeente Drechtsteden Alblasserdam, Dordrecht, Hardinxveld Giessendam, Hendrik Ido Ambacht, Papendrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht. Dongemond Altena, Drimmelen, Geertruidenberg, Oosterhout. Gorinchem Hoeksche Waard Midden Holland Bodegraven, Reeuwijk, Gouda, Krimpenerwaard, Waddinxveen, Zuidplas. Molenlanden
Met welke problemen kan je terecht bij thuisbegeleiding?
Bij de WMO en in dus ook de persoonlijke begeleiding wordt gewerkt met de zelfredzaamheid-matrix (ZRM). Met deze matrix wordt gekeken naar de zelfredzaamheid op verschillende leefgebieden:
- werk & opleiding,
- inkomen,
- tijdsbesteding,
- huisvesting,
- huiselijke relaties,
- geestelijke gezondheid,
- lichamelijke gezondheid,
- middelengebruik,
- vaardigheden bij activiteiten van het dagelijks leven,
- het sociale netwerk,
- maatschappelijke participatie
- en justitie.
Eventueel met een toevoeging rondom ouderschap. Per leefgebied wordt de zelfredzaamheid in kaart gebracht en afgestemd welke ondersteuning nodig is. Wil je praktische thuisbegeleiding? Dat kan. Ook kan in overleg worden bepaald hoe intensief de thuisbegeleiding wordt.
Vaste thuisbegeleider
Je krijgt een of meer vaste begeleiders die regelmatig bij je thuis komen. Jullie bespreken samen wat je nodig hebt. Voorbeelden van praktische begeleiding die we bieden zijn het op orde brengen van je financiën, structuur brengen in activiteiten in het dagelijks leven zoals: boodschappen doen, persoonlijke verzorging en het onderhouden en opbouwen van sociale contacten. Indien nodig zetten we onze deskundigheid uit de ggz in bij de thuisbegeleiding. We helpen je graag om je doelen te behalen.
Hoe gaat thuisbegeleiding in zijn werk?
Voor de begeleiding begint is er een gesprek met de WMO-consulent, het intakegesprek. Hier spreek je af aan welke doelen er gewerkt gaat worden. Die afspraken en doelen worden in een plan opgeschreven. Samen maak je het plan voor de thuisbegeleiding op maat. Met de begeleider spreek je samen af hoe vaak je een afspraak hebt, waar de afspraak is en hoe lang deze duurt. Of de thuisbegeleiding intensief en/of praktisch is kan je dus zelf bepalen. De begeleiding kan overdag en in de avond plaats vinden. De basis van de samenwerking met de begeleider is eerlijkheid en vertrouwen. We vinden het belangrijk dat je goed kunt opschieten met je begeleider en samen gaan jullie voor resultaat. Lees onderaan deze pagina columns van de begeleiders om te zien hoe dit vorm krijgt.
Samen maak je het plan voor de thuisbegeleiding op maat.
Doelen stellen
De thuisbegeleiding richt zich op het (opnieuw) betekenis geven aan het leven. Op het herstel van de gewone praktische dagelijkse dingen, dagbesteding, familiebanden en relaties. We richten ons in de persoonlijke thuisbegeleiding op jouw mogelijkheden en talenten. Je werkt aan zelfredzaam zijn en het weer op de rails krijgen van jouw leven in de maatschappij.
-
Aan het begin van de behandeling stellen we een behandelplan op. Hierin staan de overeengekomen veranderingswensen en behandeldoelen beschreven en hoe je aan deze doelen kunt werken. Op vaste momenten evalueren we met je hoe het met je behandeling gaat en stellen we zo nodig het behandelplan bij.
-
Nee, dat hoeft niet. Bij De Hoop is ons geloof wel verweven met de zorg die we bieden, dat is ons fundament. Onze medewerkers zijn wel christelijk. Cliënten mogen zelf bepalen of zij iets willen met het geloof of niet.
Aanmelden
De thuisbegeleiding wordt betaald vanuit de regels van de Wet maatschappelijke ondersteuning (WMO). Hiervoor heb je een indicatie nodig voor WMO-zorg bij je eigen gemeente. Een WMO-indicatie. Is het niet duidelijk hoe je dit kunt aanvragen? Neem dan contact met ons op, dan helpen we je graag verder met de aanvraag. Stuur een e-mail naar: aanmeldingat@dehoop.org
We streven er naar zonder wachtlijst te werken. De WMO-indicatie kan daardoor op korte termijn worden geregeld. De begeleiding start vervolgens met een intakegesprek waarin we het hele proces doorspreken.
Columns over Ambulante Thuisbegeleiding
Een inkijkje bij Ambulante Thuisbegeleiding. Lees de columns over het dagelijks werk.