Creatief
Het gaat vaak best goed met Hettie. Meestal redt ze het wel en is ze creatief bezig. Het liefst maakt ze mooie tekeningen en schilderijen. Soms ook mooie boetseerwerken. Hier kan ze zichzelf in kwijt. En dit is ook te zien in de schoonheid van wat ze maakt. Zoals felle zon ook veel schaduw geeft, zo heeft haar leven ook naast de schoonheid een donkere kant.

In haar goede periodes lukt het prima om haar leven vorm te geven. In de begeleiding helpen we haar met het houden van overzicht en helpen we haar bij de administratie. Dat lukt haar zelf nog steeds niet zo goed. Ook wordt ze bloednerveus van het bellen naar instanties. Als we het samen doen, gaat meestal wel.

Van grote waarde
Zo hebben we ook dagbesteding met haar gezocht. Ze wilde iets wat zinvol is en van betekenis voor anderen. Ze doet nu vrijwilligerswerk bij ouderen en daar zijn ze blij met haar. Ze weten dat ze mindere dagen heeft en kunnen daar gelukkig mild mee omgaan. Als ze er wel is dan betekent ze ook zoveel voor de ouderen. Niemand kan zo goed met hen omgaan als zij. De ouderen missen haar als ze er niet is. De meeste stellen niet veel vragen als het weer even duurt voor ze komt. Ze zijn het gaan accepteren als een feit, wijs als ze geworden zijn door hun eigen ervaringen in hun lange leven. De nieuwkomers willen het nog wel eens proberen om lastige vragen te stellen, maar al snel wordt hun de mond gesnoerd door de ouderen.

"Zoals felle zon ook veel schaduw geeft, zo heeft haar leven ook naast de schoonheid een donkere kant."

Verwachtingen
Hettie heeft er zelf veel moeite mee. Het lukt haar maar slecht om haar moeilijke dagen te accepteren. Misschien dat ze juist daarom extra zwaar zijn voor haar. Ze voelt zich schuldig dat ze niet kan voldoen aan de verwachting die zij zich vooral zelf oplegt. Niet zo gek als je haar familie kent. Zeer veeleisend voor zichzelf en voor anderen. En zich altijd goed voordoen zodat de buren niet over hen praten.

Teveel
Soms wordt het haar teveel. Vooral als ze ergens door getriggerd wordt. Hoewel ze nog steeds behandeling heeft blijft het patroon van terugtrekken in zichzelf hardnekkig aanwezig. Als ze het niet meer kan houden grijpt ze naar een joint om rust in haar hoofd te krijgen. En van een joint gaat het vaak naar drank en meer. Tot ze weer een paar dagen in de kliniek opgenomen kan worden om clean te worden en weer van vooraf aan te beginnen.

Ik breng haar vandaag naar de Kliniek. Ik hoop dat ze een beetje mee wil werken, dat is niet vanzelfsprekend als ze stoned of dronken is. Ze huilt als ze de deur opent.

”Wat zal God wel niet van mij denken?, vraagt ze zich ineens hardop af “Alweer! En… en dat voor de zo zoveelste keer!”

Samen op reis
De laatste spullen moesten nog in de tas gestopt worden. De zakken met vuilnis nog even geleegd, net als de zak met de lege en nog volle flessen. We ruimen alles wat aan deze gebruiksperiode herinnert alvast op voor terugkomst. ”Wat zal God wel niet van mij denken?, vraagt ze zich ineens hardop af “Alweer! En… en dat voor de zo zoveelste keer!”

Ze spreekt met dubbele tong en gaat weer huilen. Het is duidelijk dat ze zich vanmorgen vroeg al moed in heeft gedronken om deze stap te zetten.

“Ik denk dat hij trots is op jou dat je steeds weer de moed hebt om af te kicken!” Ze moet nog harder huilen, maar het klinkt anders.

“Kom, we gaan. Anders zijn we te laat voor de opname”

We sjouwen de spullen naar de auto en laden in. Zij heeft nog een blikje in haar hand en zet dit op de vloer. Door een ongecontroleerde beweging valt het om, er floept een scheut uit.

‘Oh, wat doe ik nu weer! Heel je auto zit eronder!”

“Dat ruimen we straks wel op, eerst naar de kliniek.”


Een kijkje bij Ambulante Thuisbegeleiding (AT)

Deze column is geschreven door Kees Neven, Meewerkend teamleider bij AT. Hij deelt zijn ervaringen van de werkvloer. Dit is een voorbeeld van Helpen en regie overnemen. Dit is een zware productcategorie van de WMO. Deze geldt voor alle maatwerkproducten van de WMO. Als team Ambulante Thuisbegeleiding helpen wij clënten met de WMO maatwerkproducten Overbruggingszorg, Één is één en Individuele begeleiding. 

 

Leer meer over ambulante thuisbegeleiding