“Wat vind je ervan als ik de boodschappen voor donderdag naar de dinsdag verplaats?”
“Wat is je reden dat je dit wil veranderen?”
“Ik weet dat het de regelmaat uit mijn structuur haalt, maar moet donderdag eerst naar het ziekenhuis en daarna ben ik meestal kei kapot, dan ga ik echt geen boodschappen meer kunnen doen.”
Als ambulante begeleider neem ik samen met haar de komende week door te nemen. Ineke is van ver gekomen. Jarenlang leefde ze op straat, verslaafd aan alcohol. Het was daar overleven. Van huis uit heeft ze geen veilig gezinsleven gekend. Nu heeft ze WMO indicatie voor individuele begeleiding, in de categorie -licht-.
Alles heeft ze moeten leren. De gewone dagelijkse dingen waren voor haar niet gewoon. In het begin moesten we veel overnemen. Vooral als er veel tegelijk op haar af kwam. Als de emoties de overhand namen en de alcohol kwam weer in beeld kwam, dan moesten we haar helpen om uit de negatieve spiraal en bijbehorend destructief gedrag te komen. Zodra ze de zichzelf weer onder controle had konden ze het zelf weer oppakken. Nu heeft zij ook veel steun van mensen uit haar kerk. De ochtenden met haar vrijwilligers werk geeft haar veel voldoening.
En ze kent haar kwetsbaarheid en ik ken die ook. Door er samen over te hebben leert ze er zo goed mogelijk me om te gaan. Hier heeft ze mee leren omgaan. Als het teveel wordt dan lukt het niet meer zo goed. Een weekplanning maken en bespreken helpt haar om in balans te blijven. Zoals het er nu uit ziet blijft dit de komende jaren nog nodig. Wij zijn dankbaar dat ze zo met haar op mogen trekken, tot ze zelf weer verder kan.
Een kijkje bij onze Ambulante Thuisbegeleiding
Deze column is geschreven door Kees Neven, Meewerkend teamleider. Hij deelt zijn ervaringen van de werkvloer. Dit is een voorbeeld van Toezien en stimuleren, een lichte productcategorie van de WMO. Deze geldt voor alle maatwerkproducten van de WMO. Als team Ambulante Woonbegeleiding helpen wij cliënten met de WMO maatwerkproducten Overbuggingszorg, Eén is één en Individuele Begeleiding.