‘Een jaar geleden zag ik het echt niet meer zitten. Dankzij jullie hulp voelde ik me gezien en gehoord. Ik werd serieus genomen in mijn angst en depressieve gevoelens. Ik voel me geheeld, sterk en opnieuw verbonden met mijn familie en vrienden.’

‘Ik ben in één jaar ontwikkeld van iemand die zichzelf totaal niet kende tot iemand met een positieve persoonlijkheid. Heel erg bedankt om mij daarin te ondersteunen!’

‘Wat fijn dat we bij jullie zo snel hulp konden krijgen nadat we het drugsgebruik van ons kind ontdekten.’

‘Ik vind het prettig om met jou te praten. Je laat me over dingen nadenken; ik leer ervan en krijg er weer vertrouwen in. We praten via een scherm, maar het voelt alsof we bij elkaar in een kamer zitten.’

Deze uitspraken zijn van een aantal jongeren die het afgelopen jaar aanklopten bij onze online polikliniek voor jongeren, waar zij therapie kregen door middel van beeldbellen. De meesten zagen het echt niet goed meer zitten met zichzelf. Ze waren in de war over hun gevoelens. Ze piekerden erop los. Ze konden vaak niet goed slapen; hadden een verstoorde band met hun ouders en/of vrienden. Op school ging het niet lekker met de resultaten omdat ze zich niet konden concentreren of niet meer wisten hoe ze dingen moesten onthouden. Middelenmisbruik, zwarte gedachten, zelfverwonding, eenzame gevoelens, verminderde eetlust; het kwam allemaal voor.

Na een korte online intake van twee gesprekken met een jongere, aangevuld met gerichte online vragenlijsten en een gesprek met ouders, wordt de online therapie opgestart. Soms voor de duur van een paar maanden, soms voor een geheel jaar lang. Therapie bestaat uit gesprekken met een therapeut en/of arts, aangevuld met modules die je zelf kunt doen via het online hulpprogramma Minddistrict. We werken dan aan vooraf opgestelde behandeldoelen. Die kunnen altijd wijzigen naarmate de behandeling vordert. We sluiten zo nauw mogelijk aan op hetgeen de jongere nodig heeft. De ouders/verzorgers worden niet vergeten. Ook met hen wordt gesproken, soms samen met de jongere.

Ons team heeft kennis van ontwikkelingsproblemen en problematische opvoedsituaties. We zijn een volwaardige polikliniek van De Hoop ggz. Dat betekent dat we werken aan de hand van een diagnose en via protocollen. Maar je kunt ook zonder diagnose bij ons terecht via onbetaalde zorg.

Bij Hoop Online hebben we een ontwikkelingsgerichte en positief kritische instelling; met een vleugje humor als de situatie dat toelaat. Wij willen op betrokken en deskundige wijze kinderen en jongeren met psychische of verslavingsproblemen helpen tot herstel te komen. In de relatie tot zichzelf, maar ook de relatie met naaste familie, vrienden, school, werk en met God in deze woelige (digitale) wereld van vandaag.

Elke van der Linden – van Dijke, orthopedagoog bij Hoop Online

 

Ben je geïnteresseerd in hulp bij Hoop Online? Neem dan contact op via hooponline@dehoop.org of vraag om een doorverwijzing naar de huisarts.

 

Lees meer over de afdeling Hoop Online