"Er wordt gewerkt volgens richtlijnen en de behandelprotocollen. Tegelijk is er ruimte voor geloof"

Verslavingsarts Sjacco van Iwaarden (33): “Na mijn opleiding tot verslavingsarts werkte ik bij een ggz-organisatie in Zwolle. Via een collega werd ik gevraagd om eens bij De Hoop te komen praten. Ik was eerst terughoudend, want ik kende De Hoop als een organisatie met evangelische oorsprong. Dat bleek tegenwoordig wel ruimer te zijn: christelijke ggz en ook professioneel sterk ontwikkeld. Toen werd ik enthousiast. Nu werk ik voor De Hoop twee dagen in Dordrecht en twee dagen op verschillende locaties in Midden-Nederland.”

“Er wordt gewerkt volgens de behandelprotocollen en richtlijnen. Tegelijk is er ruimte voor geloof. De ene cliënt heeft daar niks mee en anderen komen uit diverse kerkelijke richtingen. Je kunt zingeving in de behandeling inbouwen, afhankelijk van hoe iemand daar in staat. Je sluit aan bij ieders behoefte. Ik ervaar dat als heel prettig. Zingeving in de behandeling vergroot het behandelsucces.”

"Je sluit aan bij ieders behoefte. Ik ervaar dat als heel prettig. Zingeving in de behandeling vergroot het behandelsucces."

“Je kunt bij De Hoop echt meedenken, samen iets neerzetten. Zo ben ik betrokken bij het verder uitbouwen van de verslavingszorg voor jongeren op de diverse poliklinieken, bij een project om mensen ambulant te laten ontwennen van alcohol en ben ik samen met een aantal collega’s bezig met het opzetten van een verslavingsbehandeling specifiek voor mensen met een reformatorische achtergrond.”

“Er zijn heel veel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Je kunt je bijvoorbeeld richten op jongeren of juist op volwassenen, meer op beleid of meer op behandeling/gedrag, op één vaste locatie werken of juist niet. Je kunt grotendeels zelf kiezen wat het beste bij je past en wat je leuk vindt. Daarnaast is er ook intervisie en multidisciplinair overleg. Er zijn korte lijntjes, we weten elkaar te vinden. Ik vind het heel prettig om bij De Hoop te werken.”

Meer over werken als verslavingsarts bij De Hoop