"Je leert grenzen te stellen en hoe je situaties kunt terugleggen bij de cliënt"

Arts-assistent Koen Vos (32): “Na mijn studie in Leiden heb ik in verschillende ziekenhuizen gewerkt. Ik heb gewerkt als poortarts op de SEH in Zutphen (Gelre Ziekenhuizen) en in het Maasstadziekenhuis op de afdeling interne geneeskunde. Daar zag ik vaak mensen met intoxicaties en de gevolgen daarvan. Ze waren maar even in het ziekenhuis. Je ‘lapte ze op’ en dan gingen ze weer naar huis. Dat vond ik onbevredigend.”

“Bij De Hoop werk ik als arts-assistent op de detoxificatieafdeling. Het werk is heel divers. Je hebt niet alleen te maken met verslaving, maar ook met persoonlijkheidsproblematiek en problemen op andere leefgebieden zoals huisvesting of financiën. Elke cliënt is anders. Dat maakt het werk interessant.”

“Soms heb ik te maken met iemand die angstig is of medicatie wil afdwingen. Je leert grenzen te stellen en hoe je situaties kunt terugleggen bij de cliënt. Ik begeleid mensen bij de ontgifting en probeer om de intrinsieke motivatie (om abstinent te worden en te blijven) bij hen naar boven te halen. Wij geloven dat er voor iedereen hoop is. Het geeft mij voldoening om cliënten toekomstperspectief te bieden. Dat ze eigenwaarde krijgen, een leven op kunnen bouwen.”

"Het geeft mij voldoening om cliënten toekomstperspectief te bieden."

“In mijn werk ben ik bezig met screening op psychische problematiek, motiverende gespreksvoering, het maken van behandelplannen. Ik werk op de detoxificatieafdeling, maar als arts-assistent kun je werken op de polikliniek, of op een van de dubbel diagnose-afdelingen (psychiatrie en verslaving / persoonlijkheidsproblematiek en verslaving). We werken allemaal onder supervisie van een verslavingsarts of psychiater. Er zijn korte lijnen met andere collega’s, leuke onderlinge contacten en de werkdruk is goed in balans. Eigen initiatief wordt gewaardeerd en er is de ruimte om onderwijs te geven. Een werkplek bij De Hoop is een goede ervaringsplek voor als je in opleiding wilt tot huisarts of psychiater. En bij interesse in verslavingsgeneeskunde is er bijvoorbeeld de mogelijkheid om in opleiding te gaan tot verslavingsarts, zoals ikzelf doe.”

Meer over werken als arts-assistent bij De Hoop