'Door alcohol raakte ik de regie over mijn leven kwijt'

Freddy is jarenlang verslaafd aan alcohol. Daarnaast gebruikt hij soms XTC en GHB. Uiteindelijk zoekt hij hulp bij Terwille.

“Door het alcoholgebruik raakte ik de regie over mijn leven kwijt. Het lukte me niet om af te kicken,” vertelt Freddy. Er zijn periodes dat hij langere tijd geen alcohol aanraakt. Hij is zelfs twee jaar lang clean. Toch krijgt alcohol steeds weer een problematische rol in zijn leven. Tijdens het uitgaan gebruikt Freddy daarnaast ook de drugs XTC en GHB. Pas als zijn vriendin hun relatie tijdelijk verbreekt vanwege zijn gebruik, gaan zijn ogen open. Hij wil afkicken en zoekt hulp bij Terwille. “Ik dacht: Voordat ik alles kwijtraak, moet ik doorzetten.”

De hulp bij Terwille heeft Freddy als heel goed ervaren. “Mijn behandelaar heeft mij onder andere een filmpje laten zien over wat alcohol of drugs met je lichaam en met de stofjes in je hoofd doet. Toen besefte ik pas hoe slecht die middelen zijn. Dat heeft mij geholpen om er blijvend mee te stoppen.” Freddy vertelt verder: “Bij Terwille voelde ik me geen zielig geval dat alcohol gebruikte. Ik kon mezelf zijn. Vanaf de eerste dag voelde ik me er thuis. Ik had geen schroom om dingen te vertellen.”

Freddy is al bijna tien jaar vertegenwoordiger. Nu zijn leven zo radicaal veranderd is, wil hij meer gaan doen voor anderen. “De zoon van mijn vriendin is 13 jaar en zwaar autistisch. Hij zit op dit moment in een logeergezin. We zijn nu het huis aan het verbouwen om hem thuis te kunnen laten komen. Als alles rond is, is het de bedoeling dat ik parttime voor hem ga zorgen. Hoe gaaf is het dat ik er mede voor mag gaan zorgen dat hij gelukkig wordt!” Freddy zet nu zijn kinderen uit zijn eerste huwelijk, zijn vriendin en haar kinderen op nummer één. Daarnaast wil hij bouwen aan relaties en er voor mensen zijn die dat nodig hebben. “Ik geniet enorm van het feit dat ik nu positief in het leven sta en mijn rust gevonden heb. Dat wil ik graag met iedereen delen!”

Terwille en De Hoop zijn al jaren aan elkaar verbonden. Zo is er één gezamenlijke Raad van Toezicht. Ook alle financiën worden samengevoegd tot één jaarrekening. Gezamenlijk doel is de positie van de verslavingszorg vanuit christelijke identiteit in Nederland te versterken en samen zoveel mogelijk mensen te helpen.

Dit artikel is eerder verschenen in het magazine HOOP van Vrienden van De Hoop.