Wat is een gokverslaving?
Voor mensen die verslaafd zijn aan gokken, draait het leven om het spelen en winnen van dat ene spel. Iemand met een gokverslaving gaat zo op in het spel – online of offline – dat de omgeving niet meer belangrijk lijkt. Tijdens het spelen staat iemand onder grote spanning. Het lichaam reageert daar op dat moment op en door de kick maken de hersenen dopamine aan. Deze stof voelt als een beloning en dat gevoel werkt verslavend. De gevolgen van een gokverslaving zijn vergelijkbaar met een verslaving aan alcohol of drugs.
Hoe weet ik of ik verslaafd ben aan gokken?
- Gokken begint als een spel, meestal met het doel om geld te winnen. Al snel gaat het niet meer om het geld, of om het spel, maar om de spanning. Daardoor kom je in een soort roes en dat voelt goed. Herken je jezelf hierin en in de onderstaande symptomen? Dan is de kans groot dat je verslaafd bent aan gokken.
- In je hoofd ben je voortdurend bezig met het spel en je kunt de drang om te gaan gokken niet weerstaan.
- Je besteedt telkens meer tijd en geld aan het gokken dan je je had voorgenomen.
- Alle pogingen die je zelf hebt ondernomen om te stoppen, zijn mislukt.
- Het gokken gaat ten koste van je tijd voor relaties en slaap.
Welke hulp biedt De Hoop bij een gokverslaving?
De meeste mensen die verslaafd zijn aan gokken, hebben professionele hulp nodig om ermee te stoppen. De Hoop helpt. Wij bieden behandelingen aan waarmee we je helpen om met je verslaving te breken en het risico op terugval zo klein mogelijk te maken. We stemmen de behandelvorm af op de aard en ernst van jouw klachten. Deze behandelvormen kunnen worden ingezet bij een gokverslaving: