Wat is een gameverslaving?
Mensen met een gameverslaving hebben de behoefte om te gamen en kunnen dit niet weerstaan. Een gameverslaving kan voortkomen uit het ontvluchten van persoonlijke problemen. Dat kunnen problemen thuis zijn of op het werk, maar ook een laag zelfbeeld of een depressie. Ook het vinden van ontspanning in games, kan leiden tot een verslaving. Tijdens het gamen maakt het brein adrenaline, endorfine en dopamine aan. Deze stoffen hebben een verslavende werking.
Hoe weet ik of ik verslaafd ben aan gamen?
Je bent voortdurend bezig met een game, ook als je niet aan het spelen bent. En als je gamet, voel je je beduidend beter dan wanneer je dat niet doet. Herken je jezelf hierin en in de onderstaande kenmerken? Dan is de kans aanwezig dat je verslaafd bent aan gamen.
- Je gevoelens en gedachten worden voortdurend beheerst door het gamen.
- Door het spelen van games voel je je beter.
- Wanneer je stopt met gamen, voel je je rot en onrustig.
- Je vindt het spelen van games belangrijker dan sociale contacten met familie en vrienden.
- Het gamen zorgt voor verzuim op je werk/school en tot te weinig slapen.
Welke hulp biedt De Hoop bij een gameverslaving?
De meeste mensen die verslaafd zijn aan gamen, hebben professionele hulp nodig om ermee te stoppen. De Hoop helpt. Wij bieden behandelingen aan waarmee we je helpen om met je verslaving te breken en het risico op terugval zo klein mogelijk te maken. Je behandelaar zoekt samen met jou naar de behandelvorm die het beste bij jouw situatie past. Deze behandelvormen kunnen worden ingezet bij een gameverslaving: