Wat is een alcoholverslaving?

Bij mensen die verslaafd zijn aan alcohol is ‘willen’ drinken veranderd in ‘moeten’ drinken. Ze hebben alcohol nodig om te kunnen functioneren. Stoppen met drinken kan zorgen voor lichamelijke ontwenningsverschijnselen. Iemand met een alcoholverslaving brengt de eigen gezondheid in gevaar en vaak ook die van anderen. Tegenover hun omgeving proberen drinkers hun drankgebruik meestal te ontkennen of te verhullen.

Hoe weet ik of ik verslaafd ben aan alcohol?

Als je verslaafd bent aan alcohol, kun je je niet meer prettig voelen zonder te drinken. Ook als je niet drinkt, denk je voortdurend heel vaak aan alcohol. Dit heeft invloed op je stemming. Herken je jezelf hierin en in onderstaande symptomen? Dan is de kans groot dat je verslaafd bent aan alcohol.

  • Je hebt het gevoel zonder alcohol niet goed te kunnen functioneren.
  • Je moet steeds meer drinken om hetzelfde effect te bereiken.
  • Je kunt geen maat houden en drinkt regelmatig meer dan de bedoeling was.
  • Als je nuchter bent besef je dat je teveel gedronken hebt en je voelt je daar schuldig over.
  • Je verwaarloost je sociale contacten en komt je verplichtingen niet na.
  • Je ervaart lichamelijk en psychische klachten – al dan niet als gevolg van je alcoholgebruik – en probeert deze ‘weg te drinken’.
Meer lezen over problematisch alcoholgebruik en alcoholverslaving

Welke hulp biedt De Hoop bij een alcoholverslaving?

Een verslaving ontstaat niet van de ene op de andere dag. Het gaat heel geleidelijk. Als je merkt dat je zelf niet in staat bent om je alcoholgebruik onder controle te krijgen, is het tijd om hulp te zoeken. De Hoop helpt je bij je herstel. Daarbij kijken we ook naar de onderliggende problemen. Je behandelaar stemt je behandelplan af op jouw hulpvraag. Zo komen we tot de hulp die het beste bij jou past. Deze behandelvormen kunnen worden ingezet bij een alcoholverslaving:

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.