Wat is een antisociale persoonlijkheidsstoornis?

Iemand met een antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASP) vertoont asociaal gedrag. Het inlevingsvermogen in en het respect voor andere mensen is zeer beperkt. Hierdoor komt iemand met ASP onverschillig, onbetrouwbaar, impulsief of agressief over. Juist ook voor familie en vrienden kan er een belastende situatie ontstaan.

Hoe weet je of jij een antisociale persoonlijkheidsstoornis hebt?

Als je een antisociale persoonlijkheidsstoornis hebt, dan denk je niet snel dat jou iets mankeert. Je ondervindt zelf weinig hinder van deze stoornis. Vooral je vrienden, familie of partner hebben last van de gevolgen die de stoornis met zich meebrengt. ASP wordt gekenmerkt door de volgende symptomen:

 

  • Je bent impulsief, prikkelbaar en vertoont snel agressief gedrag.
  • Je hebt moeite om jezelf aan te passen aan de omgeving, om je aan regels en wetten te houden en je negeert gedragscodes.
  • Je handelt egocentrisch en bent niet in staat om je schuldig te voelen.
  • Je liegt om je doelen te bereiken. Soms wordt dit gedrag een tweede natuur.
  • Je bent onverantwoordelijk, komt verplichtingen niet na en gaat roekeloos om met de veiligheid van anderen.
  • Je hebt weinig spijt over je daden.

Welke hulp biedt De Hoop bij een antisociale persoonlijkheidsstoornis?

In de meeste gevallen ontstaat ASP tijdens de jeugd, bijvoorbeeld door emotionele verwaarlozing. Als je met ASP kampt en hebt besloten om hulp te zoeken, betekent dit waarschijnlijk dat er ernstige problemen zijn ontstaan. Bijvoorbeeld binnen je relaties en je werk. De Hoop heeft verschillende vormen voor de behandeling van ASP. We stemmen de behandeling af op de aard en ernst van jouw klachten. Zo komen we samen tot de behandelvorm die het beste bij jouw situatie past. Deze behandelvormen kunnen worden ingezet bij een antisociale persoonlijkheidsstoornis:

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.