Wat is een paniekstoornis?
Op de meest onverwachte momenten overvallen worden door een intens gevoel van angst en bijbehorende lichamelijke klachten. Mensen met een paniekstoornis overkomt dat regelmatig. Zo’n aanval gaat gepaard met allerlei lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, benauwdheid, duizeligheid en transpireren. Na een eerste paniekaanval ontstaat er vaak angst om een dergelijke aanval nog een keer te krijgen. Die angst kan zorgen voor een nieuwe paniekaanval.
Hoe weet je of jij een paniekstoornis hebt?
Kenmerkend voor een paniekaanval is dat je het niet aan voelt komen. Je wordt er plotseling door overvallen. De onderstaande kenmerken doen zich tijdens een paniekaanval voor. Herken jij jezelf hierin? Dan kan er sprake zijn van een paniekstoornis.
- Je hebt het benauwd.
- Je bent duizelig en hebt het gevoel flauw te vallen.
- Je hebt last van hartkloppingen en/of een pijnlijk gevoel op de borst.
- Je hebt koude rillingen, gaat trillen of beven en je transpireert.
- Door je benauwdheid en verkeerde manier van ademhalen ga je hyperventileren.
Welke hulp biedt De Hoop bij een paniekstoornis?
In de meeste gevallen is het moeilijk om één oorzaak te noemen waardoor een paniekstoornis ontstaat. Erfelijkheid kan meespelen. Maar ook heftige ervaringen, zoals stressvolle of beangstigende gebeurtenissen, kunnen een rol spelen. Bij De Hoop luisteren we naar jouw verhaal. We zoeken samen met jou naar de oorzaak van je probleem en gaan daarmee aan de slag. De juiste behandelvorm kiezen we in samenspraak met jou. We stemmen de behandeling af op jouw specifieke situatie en de ernst van je klachten. Deze behandelvormen kunnen worden ingezet bij een paniekstoornis:
- Farmacotherapie
- Psychotherapie
- EMDR
- Online behandelen (e-health)
- Vaktherapie (alleen klinisch)