Triggers. Het zijn situaties, gebeurtenissen of andere prikkels die de zin opwekken om te gebruiken. Het kan een herinnering zijn aan plaatsen uit je verleden, bepaalde vrienden, specifieke emoties of gewoontes. Als het je gewoonte is geweest om bij je eerste kop koffie een sigaret te roken, kan dat een trigger zijn op het moment dat je die koffie moet drinken zonder sigaret erbij. En waarom moet je iemand die verslaafd is geweest niet een glaasje wijn aanbieden voor de gezelligheid op een verjaardag? We vragen het Wilco Sliedrecht, verslavingsarts bij De Hoop.

“Een blik op een biertje of een glas wijn kan al heel veel ‘trek’ oproepen. Voor mensen die te maken hebben gehad met een verslaving is het vaak heel vervelend als ze zoiets aangeboden krijgen, zeker als bekend is dat diegene daar problemen mee heeft gehad. Je stuit vaak op onbegrip: ‘ach, eentje moet kunnen’. Maar één biertje kan het begin zijn van afglijden naar gebruik. Je moet stevig in je schoenen staan om hier ‘nee’ tegen te durven zeggen.”

Heb je hulp nodig? Bekijk wat wij voor je kunnen betekenen.

"Maar één biertje kan het begin zijn van afglijden naar gebruik."

Zijn triggers gevaarlijk?

“Het kan gevaarlijk zijn. Zeker als het gaat om zware middelen. Maar triggers horen bij het leven, ook na een verslaving. Je moet er mee om leren gaan. Het is niet te voorkomen dat er triggers zijn en dat trekmomenten zich aandienen. Hoe kom je daar ongeschonden doorheen? Dat is de grootste uitdaging. Als je van tevoren weet wat jouw triggers zijn, dan kun je daar op een goede en ontspannen manier mee omgaan. Het is belangrijk om te weten dat trekmomenten komen en gaan. Het houdt geen jaar aan. Het ebt weer weg. Je moet op een goede manier leren uitzoeken wat jou hierbij helpt, wat je afleiding geeft bij een trigger. Daar is ook aandacht voor tijdens de behandeling.”

Hoe kun je iemand helpen om te gaan met triggers?

“Sommige mensen laten onrust zien. Dan kun je vragen: ‘Wat is er aan de hand?’. Je kunt ervoor zorgen dat iemand het bespreekbaar kan maken. Want erover praten helpt. Of je kunt samen zoeken naar iets wat afleiding geeft. Samen zoeken naar iets dat niet gekoppeld is aan het gebruik. Je kan een ander daar doorheen helpen.”

Dit artikel komt oorspronkelijk uit magazine HOOP, de eerste editie van 2023.

Wil je meer van dit soort artikelen lezen? Vraag dan gratis het magazine Hoop aan!