Roken, we weten allemaal dat het schadelijk is. Toch is stoppen vaak lastig. We krijgen niet alleen nicotine binnen. Met het roken van een sigaret komen ook meer dan 4000 andere chemische stofjes vrij, waarvan het merendeel schadelijk is voor de gezondheid. Het is een hardnekkige verslaving. Stoppen is echter niet onmogelijk. GZ-psycholoog Kees-Jan Heijkamp geeft een aantal tips.

Hoe kan ik stoppen met roken?

“Vaak is het opsteken van een sigaret verbonden aan een bepaalde gewoonte. Zo rook je misschien wel standaard een sigaret bij een kop koffie of tijdens de pauze op je werk. Of misschien plof je altijd neer in dezelfde stoel om een sigaret te roken. Iets níet doen is lastig. Iets anders doen is realistischer. Drink ’s ochtends eens wat anders dan koffie of ga een wandeling maken in de pauze. Het kan ook al helpen om een kleine verandering in je interieur aan te brengen om deze gewoonte te doorbreken. Besef je ook wat de voordelen zijn van het stoppen met roken en schrijf dit op. Na een paar dagen ga je bijvoorbeeld al makkelijker ademen, voel je je gezonder en energieker en uiteindelijk bespaar je een hoop geld.”

Rookrobot Chris&Voorkom

Wat kan ik doen op moeilijke momenten?

“Als je net gestopt bent, verlang je er waarschijnlijk regelmatig naar om een sigaret op te steken. Probeer niet toe te geven aan die verleiding. Stel je zit op de bank en je krijgt trek in een sigaret. Een eerste stap kan dan al zijn dat je een kleine taak doet, zoals simpelweg de vaatwasser uitruimen. Of je gaat even fysiek bezig, zoals wandelen of sporten. Je komt even uit je hoofd en moet nadenken bij wat je doet. Bezig zijn en in beweging komen helpt. Bedenk je op die momenten ook weer waarom je bent gestopt en grijp terug naar de voordelen van het niet-roken. Daarnaast is het belangrijk om steun te vragen. Bel die vriend of vriendin op tijdens een moeilijk moment en praat er open en eerlijk over.”

Wat als het toch een keer misgaat?

“Mocht het toch een keer fout gaan, begin dan gewoon opnieuw. Het is niet erg als je een keer de mist in gaat, maar sta wel weer op. Bedenk waarom het mis ging en hoe je dat de volgende keer anders kan aanpakken. Blijf volhouden. Houd in gedachten: na verloop van tijd wordt het makkelijker en wordt de verleiding kleiner.”

Dit artikel verscheen in Hoop Magazine, editie 3 uit 2023.

Belangrijk: Als je de wens hebt om te stoppen met roken, kunnen we je alleen helpen als je al bij ons in behandeling bent voor een ander probleem. De zorgverzekeraar vergoedt een behandeling voor een rookverslaving namelijk niet.