Met welke problemen kun je je aanmelden bij De Hoop en hoe gaat zo’n aanmelding in zijn werk? Susan Biesbroek, medewerker ATL (afdeling trajecttoewijzing en logistiek), legt het uit.
Met welke klachten kun je je aanmelden bij De Hoop?
“Je kunt je aanmelden met verslavingsproblematiek en met psychiatrische problematiek, of met een dubbeldiagnose. Bij een dubbeldiagnose is er sprake van een verslaving én een psychiatrisch probleem.”
Als je je wilt aanmelden, wat moet je dan doen?
“Je moet allereerst je huisarts om een verwijsbrief vragen. Ons Instroom-team kijkt of we een passende behandeling kunnen bieden. Soms kunnen we iemand niet helpen, bijvoorbeeld op basis van de problematiek of omdat iemand te ver weg van onze locaties woont om passende hulp te kunnen ontvangen.”
Wat doen jullie als iemand niet geholpen kan worden vanwege de afstand?
“Dan word je terugverwezen naar de verwijzer en wijzen we indien mogelijk op een instelling waarmee we samenwerken. Soms kan iemand behandeling krijgen via onze online polikliniek, Hoop Online, waar alleen digitaal behandeling wordt geboden. Dit kan niet bij alle problematiek.”
Wat gebeurt er als iemand niet geholpen kan worden vanwege de problematiek?
“Dan word je ook terugverwezen naar de verwijzer, soms met suggesties van de instroommedewerker voor zorg bij een andere instantie.”
Je kunt klinische zorg of ambulante zorg krijgen. Wat is het verschil?
“Bij klinische zorg word je opgenomen bij een kliniek van De Hoop. Bij ambulante zorg blijf je thuis wonen en heb je regelmatig een gesprek met je behandelaar, soms aangevuld met groepstherapie. Via onze online polikliniek bieden we volledige ambulante behandeling op afstand door middel van beeldbellen en het volgen van online oefeningen.”
Als je je hebt aangemeld, hoe lang duurt het dan voordat je hulp krijgt?
“Dat wisselt per locatie en hangt af van de zorg die je nodig hebt. Je kunt het beste op de website kijken voor de meest actuele informatie: dehoop.org.”