Het aantal zelfdodingen was vorig jaar nog nooit zo hoog in Nederland, maakte het CBS bekend. In 2015 maakten bijna 1900 mensen een einde aan hun leven. Onder twintigers en dertigers is zelfmoord zelfs doodsoorzaak nummer één. Annelies van Pelt, psycholoog bij De Hoop ggz, noemt het een verschrikkelijk bericht. “Het aantal leek iets af te nemen, maar we zien nu opnieuw een stijging.”
Volgens Van Pelt zou de stijging een relatie kunnen hebben met de economische crisis en werkloosheid, waardoor men moeite heeft om het hoofd boven water te houden. Ook de bezuinigingen in de zorg kunnen reden zijn voor de stijging.
Opvallend is het aantal zelfdodingen onder mannen tussen de 20 en 30 jaar. Van Pelt: “Mannen op die leeftijd vinden het moeilijk om er vooruit te komen als ze ergens mee zitten. Dat kunnen ze heel lang laten oplopen, zonder dat iemand dat door heeft.” Daarnaast maken jongvolwassenen in deze fase van hun leven veel veranderingen mee.
Wat kun je doen om zelfmoord te voorkomen? Van Pelt wil benadrukken om voorzichtig om te gaan met deze vragen, omdat nabestaanden vaak rondlopen met een schuldgevoel. “Soms is het ook niet te voorkomen. Het komt voor dat je het niet in de gaten hebt gehad.”
Van Pelt raadt mensen aan om te letten op het eigen onderbuikgevoel. Soms zie je dat anderen zich gaan isoleren of spullen weg gaan geven. “Doe wat met het niet-pluisgevoel.”
Dit artikel verscheen eerder bij Groot Nieuws Radio.