Vorige week kwam in het nieuws dat een 15-jarige jongen zelfmoord heeft gepleegd na gepest te zijn geweest op school en sociale media. Hoe kun je ermee omgaan als een tiener een doodswens heeft? Kinder- en jeugdpsycholoog Annelies van Pelt van De Hoop ggz: “Mensen zijn bang om te spreken over een doodswens, bang dat je iemand over het randje duwt. Eigenlijk is het tegenovergestelde waar.”
Van Pelt: “Als iemand met een doodswens rondloopt, dan geeft dat een isolement of schaamte. Dan kan het juist goed zijn om daarover te spreken. Het is nooit zo dat de doodswens sterker wordt als je daar over praat. Het geeft opluchting.” In urgente gevallen is het wel belangrijk om de huisarts in te schakelen of 112 te bellen.
Uit cijfers blijkt dat er iedere week een tiener zelfdoding pleegt. In 2015 waren dat 48 tieners tussen de 10-19 jaar. Of dat rechtstreeks het gevolg is van pesten, is niet te zeggen. “Wat wel kan gebeuren: als je lange tijd gepest wordt, maakt dat je onmachtig. Het geeft ook veel eenzaamheid. Het is heel voorstelbaar als dat lange tijd doorgaat, dat het tot een depressie leidt.” Een depressie kan die gevoelens van onmacht en eenzaamheid ook weer versterken. Een belangrijk kenmerk van een depressie is dat je niets meer verwacht van de toekomst. “Soms lijkt de dood dan de enige oplossing”, aldus Van Pelt.
Het pesten via sociale media krijgt steeds vaker een plek in de behandelingen van De Hoop ggz. “Tieners moeten worden opgevoed hierin. En zeker tieners die bagage hebben, door bijvoorbeeld depressie, autisme of ADHD. Zij hebben nog meer begeleiding nodig.”
Dit artikel verscheen eerder bij Groot Nieuws Radio.