Zou jij het tegen anderen zeggen als het op psychisch vlak helemaal niet zo goed met je gaat? In een driedelige reeks op Groot Nieuws radio vertelt Joukje over haar angststoornis. In latere afleveringen komen ook een vriendin en haar behandelaar aan het woord.

Luister het interview terug (21 oktober, Brandstof, om 1:42)

Controle

De angststoornis van Joukje begon zo’n 14 jaar geleden. In een tijd waar er veel heftige dingen gebeurde in haar leven. ‘Ik was panisch als er plotseling iets onverwachts gebeurde. Daarom zocht ik op allerlei manieren controle. Ik was onder andere bang om ziek te worden. Dat ontwikkelde zich tot smetvrees.

Angst verspreidt als een olievlek

Joukje legt uit hoe dit haar leven begon te beheersen: ‘Het begint klein, met het openen van deuren met een mouw om je hand. Daarna het vermijden van mensen en ruimten. Je belandt in een isolement. Uiteindelijk voelde ik me alleen maar veilig in de gangkast. Als je eenmaal toegeeft aan je angst is het net een olievlek, het is niet meer te stoppen. Ondertussen schaamde ik me enorm voor mezelf.’ Joukje deed er alles aan om haar paniek, angst en smetvrees te verbergen. Zo erg dat zij afhankelijk werd van medicatie om haar klachten te verbergen en maar ‘normaal’ te lijken voor haar omgeving.

Eenzaam

‘Er zijn weinig mensen die weten wat ik toen heb doorgemaakt en hoe eenzaam ik was. Dat komt omdat ik me zo schaamde. Ik voelde mezelf compleet belachelijk en ik durfde het niet te vertellen aan anderen.’ Op een gegeven moment moet Joukje hulp zoeken. Ze wordt opgenomen in een kliniek. ‘Ik zag er enorm tegenop, maar in de kliniek kreeg ik wel eindelijk erkenning. Dat er mensen waren zoals ik en dat we er gewoon over mogen praten. Dat deed me goed.’  

Schrijven: Knipooggjes

Schrijven heeft een helende werking voor Joukje. Ze schrijft veel om haar gedachten te verwerken en kleine overwinningen te vieren. Daar zijn haar gedichten ‘Knipooggjes’ uit voortgekomen. Gedichten met allerlei onderwerpen, die ze inmiddels heeft uitgebracht in 2 boekjes. “Het is mijn verlangen om andere mensen hiermee te bemoedigen en het taboe van psychische problemen te doorbreken. Als ik veel eerder aan de bel had getrokken, hoefde ik niet die hele zwarte periode door te maken.”

Herstel

“Mijn behandeling bij De Hoop heeft de kramp van het allemaal zelf moeten doen eraf gehaald. Om mijn masker naar God toe af te zetten. Dat gaat niet vanzelf: je moet nog steeds keihard werken, maar wel vanuit die basis dat God jou totaal kent en dat je geliefd bent. Dat je het niet alleen kan en Hém nodig hebt. ”

Toen het niet goed met haar ging was er wel een vriendin waar ze haar verhaal aan durfde te vertellen. Zij komt in de volgende aflevering op Groot Nieuws Radio aan het woord.

> Vrijdag 28 oktober 2022 in Brandstof, rond 11:40.