In ons land hebben naar schatting jaarlijks circa 5.500 mensen – veelal jonge vrouwen – te kampen met anorexia nervosa en circa 22.300 met boulimia nervosa. Dit zijn grove schattingen, want mensen met een eetstoornis zijn vaak terughoudend in het zoeken van hulp. Het is alom bekend dat een eetstoornis op de lange duur levensbedreigend kan zijn. Tijdig hulp zoeken is van essentieel belang.

Het ontstaat niet 'zomaar'

De Hoop biedt hulp bij anorexia en bij boulimia, in de vorm van behandelgesprekken. Margriet van Stiphout, sociaal psychiatrisch verpleegkundige, vertelt: “Eetstoornissen hebben een grote impact: niet alleen op de gezondheid, maar ook op je stemming, je werk en je relaties. Ook ontstaat een eetstoornis niet ‘zomaar’; er zijn redenen die hebben geleid tot dit eetpatroon. Tijdens de behandeling houden we vanzelfsprekend de vinger aan de pols rondom de gezondheid van onze cliënten en spreken we eetuitdagingen met hen af. Daarnaast gaan we aan de slag met die achterliggende problematiek en met de implicaties op het dagelijks leven. Ik heb regelmatig contact met mijn cliënten; op de polikliniek, telefonisch en via mailcontact. Om de week gaan ze naar de psycholoog of psychiater van De Hoop.”

Kiezen voor het leven

Rosanne kwam vanwege anorexia bij De Hoop. Zij vertelt: “Het doet pijn en het is eng om alles op tafel te leggen. Maar de weg die ik liep, leidt uiteindelijk naar de dood; dat wist ik ook wel. Ik heb er uiteindelijk voor gekozen om mijn verhaal te vertellen en daarmee te kiezen voor het leven. Ik heb veel gesprekken gehad. Nu kan ik weer gewoon genieten van het leven.”

Bekijk ons hulpaanbod