Sebastiaan en Arie doen mee met #DryJanuary. Een maand lang drinken ze geen alcohol. Wij hebben kunnen meeleven door hun wekelijkse dagboek-updates.

Sebastiaan (38) Verpleegkundige bij detoxkliniek van De Hoop
Getrouwd, 2 zoons
“Ik doe mee om er bewust van te zijn dat alcohol niet nodig is in het leven en ik ben benieuwd wat een maand niet drinken met mijn lichaam doet.”
Wat wordt voor hem de grootste uitdaging?: “Ik drink af en toe, meestal bij gezellige aangelegenheden. De avondjes met vrienden zullen het lastigste worden om een drankje af te slaan.”

Arie (34) is Praktijkbegeleider bij een boomtechnisch adviesbureau
Gescheiden, 2 zoons
“Ik ben opgenomen geweest bij De Hoop ggz vanwege een zware depressie. Ik heb daar ook gezien wat alcohol met mensen doet. Om daar aandacht voor te vragen, doe ik mee.” De uitdaging: “Het lijkt erop dat Sebastiaan en ik dezelfde uitdaging hebben! Ik drink alleen in de weekenden, vooral wanneer ik heb afgesproken met vrienden.”

Sebastiaan en Arie kennen elkaar niet, maar toch trekken ze tijdens de challenge met elkaar op. Een aantal keer per week mailen ze met elkaar over hoe het hen vergaat. Leer hieronder alle dagboek-updates:

31 januari

DAGBOEK ARIE
De week en de maand zit er weer op. Een maand zonder alcohol. Het is inderdaad erg snel gegaan. Afgelopen weken moest ik vaak denken aan de situatie vorig jaar. Ik ging half januari naar De Hoop voor opname. Die periode heb ik toch weer herbeleefd. Ook omdat ik toen natuurlijk ook geen alcohol dronk. Nu heb ik het een maand gedaan geheel uit vrije wil. Daar ben ik best wel trots op. Het voelt enorm goed om hieraan meegedaan te hebben. Zoals je ook zegt, hoop ik ook dat dit inspiratie geeft voor andere mensen. De feiten kloppen helemaal. ik merk vooral dat ik beter doorslaap en daardoor ook fitter ben.

Ik denk dat we trots op elkaar kunnen zijn ? Ik ga hier zeker mee door. Zeker nog minder drinken.

DAGBOEK SEBASTIAAN
Het zit er inderdaad op. Wat is die maand omgevlogen zeg! Voor jou moet het extra bijzonder zijn lijkt mij. Echt goed van je! Wees trots op jezelf. Ik heb deze maand ook zeker als positief ervaren. De afgelopen twee weken vlogen de kilo’s er toch wel extra snel van af.

Mijn afgelopen week ging gemakkelijk. En het weekend ook. Heb eigenlijk er niet eens aan gedacht om een biertje te drinken. Geen behoefte aan nog. Ik ga ook nog wel even door met niet drinken.

Ik vond het leuk om zo met elkaar in contact te staan, ook al kennen we elkaar niet. Ik hoop dat wij inderdaad een inspiratie mogen zijn voor andere. Het leven wordt echt niet minder leuk zonder alcohol.

22 januari

DAGBOEK SEBASTIAAN
Het weekend zit er inmiddels op. Heb je het leuk gehad in de sneeuw? ? Hier vlogen de sneeuwballen om mijn oren.

Om terug te komen op jou vraag, als ik het pittig heb in het werk heb ik niet meer behoefte aan drank. Ik weet door deze maand wel 100% zeker dat ik echt een gezelschapsdrinker ben. Want vooral op die momenten mis ik het soms. Net zoals zaterdagavond, ik ging gourmetten met mijn eigen gezin en dan mis ik mijn biertje wel.

Voor de rest is het deze maand niet heel moeilijk als je een gezelschap drinker bent. In die zin komt de lockdown goed uit haha.

Lichamelijk merk ik niet heel veel. Misschien komt dat in aankomende week.

Hoe was jou weekend?

 

DAGBOEK ARIE
Wij hebben het erg leuk gehad. Ook hier vlogen de sneeuwballen rond de oren ☺️ Heerlijk om zo te genieten met de kids. Fijn dat jullie ook genoten hebben. Altijd weer bijzonder als er sneeuw ligt.

Goed om te horen dat je op deze manier achter bepaalde dingen komt. Al is het inderdaad een rare tijd nu met de lockdown. Anders had ik ook wel een restaurantje gepakt denk ik. Nu is het weekend weer voorbij. De laatste week gaan we nu in. Ook met mij gaat het goed. Ik merk nu weer dat ik ook kan genieten zonder alcohol. Dat is het mooie wat ik hiervan heb geleerd. Het is goed om dit te doen/gedaan te hebben. Bewust worden van wat alcohol doet, is soms erg goed.

Hoe is bij jou de afgelopen dagen gegaan? Klaar voor de nieuwe week?

 

DAGBOEK SEBASTIAAN
Afgelopen weekend veel gewerkt en dat maakt het vrij gemakkelijk. Die lockdown maakt het ook een stuk gemakkelijker. Daarbij merk ik dat ik ook aan het afvallen ben. Dus dat is mooi meegenomen.

We gaan inderdaad alweer de laatste week in. Deze maand is echt omgevlogen. Ik heb voor mij zelf in ieder geval besloten om mijn alcohol gebruik verder naar beneden te brengen. Ik mis het meestal niet echt. Het is goed te doen. Ik hoop ook dat we een inspiratie hebben kunnen zijn voor andere mensen.

Jij ook succes de komende en laatste week!

15 januari

DAGBOEK SEBASTIAAN
Ondanks dat ik een pittige werkweek had was DryJanuary eigenlijk niet zo moeilijk afgelopen week. Ik verbaas mij wel hoe sociaal geaccepteerd alcohol is. Eigenlijk wist ik dat ook wel, maar ik word mij in deze periode hier wel meer bewust van. En het is, vind ik nu, bizar dat een drug soort (want eigenlijk is alcohol een vorm van drug) zo verweven zit in de maatschappij.

Als je een gram coke neemt dan spreken er vele schande van of noemen je stom, maar wanneer je flink beschonken bent dan is er een grote groep die dat ook nog wel grappig of stoer vindt. Het zou mooi zijn als dat veranderd binnen Nederland.

Nu op naar het weekend.

DAGBOEK ARIE
Tussen alle drukke dagelijkse dingen is DryJanuary ook voor mij nog goed vol te houden. Ik ben enorm positief als ik kijk hoe de afgelopen weken zijn gegaan.

Vorige week kon ik verder hardlopen zonder extra inspanning! Dus het maakt weldegelijk uit of je niets of een klein beetje drinkt. Voor DryJanuary kon ik mij dat haast niet bedenken, dat het zo’n enorm effect had op ons lichaam.

Bizar inderdaad dat het zo normaal is en zomaar geaccepteerd wordt. Ik woon zelf aan de dijk en ik zag van de week heel veel lege blikjes bier in de berm liggen. Het verbaasde mij dat de rommel niet opgeruimd wordt, maar ook dat er dus zoveel wordt gedronken. En ja, dan zie ik voor de maatschappij een 0.0 drankje wel als uitkomst. Dit zal denk ik een positiever effect hebben op de mens.

Goed om te horen dat het jou ook goed vergaat en dat je het goed volhoudt. Merk je niet tijdens een drukke pittige week dat je behoefte meer is? Zelf had ik privé wat dingen wat voor mij wel een trigger was. Merkte toen echt op dat ik de gedachte had om een biertje te willen, maar ook dat verdween weer snel.

We gaan weer voor een nieuwe week. De helft zit er alweer op. Ook dit gaat ons weer lukken ? Geniet van het weekend en hopelijk kunnen we sneeuwballen gaan gooien ?

7 januari

DAGBOEK SEBASTIAAN
De afgelopen dagen waren voor mij eigenlijk best wel gemakkelijk. Gewoon lekker aan het werk, sporten, wandelen. Het is wel grappig dat, doordat ik hieraan meedoe, meer aan alcohol denk dan toen het nog geen DryJanuary was. Wees gerust het is niet obsessief hoor, ik bedoel meer dat ik dan in de avond als ik op de bank zit denk dat ik er wel 1 zou lusten, maar dan herinner ik mijzelf aan DryJanuary.

Ik moet zeggen dat ik lichamelijk nog niet veel merk. Maar ja we zijn dan ook nog geen week onderweg. Ik heb mij wel voorgenomen dat als ik echt verschil merk om het langer door te zetten. Nou ja we gaan het wel zien.

DAGBOEK ARIE
De afgelopen dagen waren best druk met thuis zittende kinderen, meester spelen en daarbij ook nog mijn eigen werk tussendoor doen ?

Ik deel je gedachten, Sebastiaan. Dat je nu meer nadenkt als je op de bank zit. Ik maakte mij ook bewust van die gedachten. Heerlijk tv of Netflix en dan een biertje erbij. Maar zo snel als die gedachten opkomt, zo snel verdwijnt het ook weer, als ik mij bedenk waar ik het voor doe. Het bevalt mij tot nu toe heel goed. Ik merk wel dat ik mijzelf fitter voel na een avond niet drinken. Onbewust doet alcohol heel veel met het lichaam.

Gaaf om te lezen dat jij de gedachten ook hebt om het vol te houden. Ik wil hier ook na januari zeker mee verder. Al is het nu wel weer weekend. Ik merk toch dat het de normaalste zaak van de wereld was om dan wat te drinken. Dat moet ik echt doorbreken. We weten waar we het voor doen ? Dus dit gaat helemaal goedkomen.

4 januari

DAGBOEK ARIE
Het eerste weekend zit erop. Ik dacht op oudejaarsdag wel even: He wat jammer dat het nieuwe jaar gelijk in het weekend valt. Normaal gesproken dronk ik dan wel lekker een biertje als ik ergens op bezoek ben, of gewoon tijdens het bakken van de patat.

Maar goed, niet getreurd. We gaan er een mooie maand van maken.

Zelf heb ik de afgelopen als heel dubbel ervaren. Vorig jaar rond deze tijd was ik in afwachting van mijn opname in De Hoop, vanwege mijn ernstige depressie. Ook dronk ik veel meer om de pijn van de depressie te verzachten, maar ook om de pijn van verlatenheid niet meer te voelen. Dit heeft een behoorlijke uitwerking gehad.

Om nu hieraan mee te doen vind ik echt fantastisch. Het voelt goed om nu met een andere kijk op het leven niet meer te drinken vanuit emotie. Ik voel me sterk om dit aan te kunnen. Gisteren nieuwjaar bij mijn ouders zat ik aan de 0.0. Verder heb ik heerlijke sapjes aangeschaft. Denk ook aan druivensap. Dit is ook heerlijk tijdens het bakken van de patat ?

Al met al heb ik een goed weekend gehad zonder alcohol. En ja, dit voelt echt goed. Natuurlijk ben ik benieuwd hoe het jou is vergaan het afgelopen weekend. Met elkaar kunnen we dit. Ik ben zelf al de dagen die ik clean ben aan het noteren ? Klinkt gek he ?

DAGBOEK SEBASTIAAN
Oudjaarsavond om 23.50 uur heb ik de laatste slok bier op. Daarna gestopt. Ik neem mij ook voor om ook geen 0.0 te doen deze maand. Nieuwjaarsdag viel mee voor mij. Ook omdat ik moest werken. Nu kan ik ook wel gemakkelijk zonder alcohol. Maar ik merk nu ik bewust mee doe aan DryJanuari dat ik wel meer in mijn hoofd bezig ben met alcohol. Meer dan andere maanden. Afgelopen zaterdag was mijn jongste zoon jarig. Ik merkte dat ik het toen wel lastig vond om geen biertje te doen. Er was een goede vriend op visite. Met hem doe ik regelmatig gezellig een biertje. En op zo’n moment is het wel even lastig. Maar ik ben gemotiveerd.

Ik ben benieuwd wat een maand alcohol met mij doet. Vanuit de theorie weet ik het wel, maar het nu ervaren maakt mij nieuwsgierig. Ik heb mij voorgenomen, wanneer het heel positief is dat ik het langer ga doen.