Mijn dochter van vier vraagt al maanden wanneer het kerst is. Een feest dat over de héle wereld wordt gevierd en in de meeste landen met een lokaal tintje. In Nederland hoopt men onverhoopt op sneeuw en gaan we massaal gourmetten, hier in Zuid-Afrika ligt iedereen in zwemkleding op het strand of aan het zwembad en wordt er ‘gebraaid’ (gebarbecued). Ik vroeg me laatst af hoe dit christelijke feest voor iedereen, ook voor niet-christenen, zo belangrijk is geworden?
Jezus’ komst op aarde was het begin van het herstel van onze relatie met God.
Als christenen vieren we met kerst de geboorte van Jezus. In Jezus kwam God zelf in de vorm van een mens naar de aarde, waardoor hij een persoonlijke Vader werd, dicht bij de mens.
Lange tijd werd gedacht dat deze viering sober moest zijn. Geen versierde bomen of opgedekte tafels en lichtparades. Toch kan ik er niet omheen dat mijn herinneringen vooral bestaan uit het samen versieren van de kerstboom, de lichtjes in huis, warme chocolademelk en gourmetten met de familie. Het zijn de warmte, het licht en vooral de verbondenheid die in deze herinneringen de boventoon voeren. Datgene wat voor mij kerst zo aantrekkelijk maakt.
Kerst is in mijn beleving ook een feest van hoop.
Jezus’ komst op aarde was het begin van het herstel van onze relatie met God. Ik mag vaak meelopen met mijn cliënten in hun zoektocht naar God. Ik zie veel cliënten die geheel vastzitten in hun verslaving en compleet machteloos en onbestuurbaar in de kliniek aankomen. En ik zie regelmatig dat zij God vinden. Hoe moeilijk was het voor hen om hun leven na actieve verslaving compleet over te geven aan God? Maar door deze overgave werd dat herstel mogelijk. Door Hem vonden cliënten eindelijk rust en nam langzaam de angst voor de toekomst af. Ze begonnen aan een nieuw leven, een leven in herstel met God.
Het kerstfeest kan worden belicht van meerdere kanten, met verschillende interpretaties en gevoelens. Voor mij betekent het uitzien naar verbinding en warmte, dit jaar met familie die aanschuift bij de braai in Zuid-Afrika. Ik kan niet wachten!
Deze column is geschreven door Lianne Vink, GZ-psycholoog bij De Hoop Groep. De column wordt oorspronkelijk geplaatst in het Nederlands Dagblad van 21 december 2024.