Verstaan vanuit het bewustzijn dat je afhankelijk bent, ook als hulpverlener in de ggz.
Als hulpverlener in de ggz, waar lijden en hoop een essentiële rol spelen, is het verstaan van wat God van ons wil in het werk, een belangrijk uitgangspunt. Luisteren naar wat God van ons vraagt als dienstknecht in Zijn koninkrijk. Dat is bijvoorbeeld: trouw, nabijheid, medische of psychologische zorg.
Juist door de schaarste in de capaciteit is het zorgvuldig om je af te vragen: hoe kunnen we naast onze medemens staan en met onze kennis en ervaring helpen en ondersteunen het leven wellicht een beetje lichter te maken? Zoals bij een van mijn cliënten die maar steeds uitgeschreven werd in de ggz, terwijl ze juist behoefte had aan een ‘waakvlam’-contact. Ze vroeg niet veel: ‘Als ik maar weet dat ik kan bellen en dan iemand spreek die me kent en weet wat ik nodig heb’.
"Hoe kunnen we naast onze medemens staan en met onze kennis en ervaring helpen en ondersteunen het leven wellicht een beetje lichter te maken?"
Gebrokenheid
Ondanks alle, soms heel noodzakelijke, interventies en behandelingen in de ggz blijft gebrokenheid bestaan. Ernstige psychiatrische problemen, krassen op de ziel, trauma’s. Maar ook: moed om door te gaan, talenten (her)ontdekken. Het is bemoedigend werk om als medemens daarin te mogen bijstaan en met hen je afhankelijk te weten van Gods genade. Een positie als hulpverlener die vraagt om verstaan, goed luisteren en begrijpen wat Gods bedoeling is. Pinksteren belooft verlichting, begrijpen en verstaan door de Heilige Geest.
Stilte
Om echt te verstaan moeten we eerst stil worden. Vanuit die stilte, tussen het geraas van de samenleving en het onnoemelijke tempo door, stil worden en verstaan. En dan beseffen dat je als hulpverlener feilbaar, gebroken en evengoed afhankelijk bent; afhankelijk van God, Zijn nabijheid en genade. Wat kun je soms meer doen dan mee (ver)dragen, naast iemand staan als medemens?
Pinksteren geeft hoop. Met Pinksteren vieren we dat Gods goede nieuws de wereld over ging en toegankelijk werd in alle talen. Het Evangelie en Gods genade is te verstaan voor iedereen! Dat mogen we delen. Ook in de ggz. Daarom is Pinksteren een feest van hoop!
Deze column is geschreven door Carla Aantjes, verpleegkundig specialist bij De Hoop. De column is oorspronkelijk geplaatst in het Nederlands Dagblad van 18 mei 2024.