De Hoop zet vanaf 2023 het dienstenaanbod van InTransit voort. Daarmee bieden wij nu ook gespecialiseerde hulp voor missionair werkers en expats. Wanneer vertrouwde, bekende kaders wegvallen kunnen bepaalde gebeurtenissen extra hard aankomen. We helpen jou en je gezin weer op weg. Met advies naar aanleiding van het veerkrachtassessment of passende consultatie of behandeling. Onze hulp is bedoeld voor:
- Aanstaande, huidige en terugkerende missionair werkers, en hun gezinnen.
- Andere cross-cultureel werkenden, en hun gezinnen
- (volwassen) Mission Kids en Third Culture Kids
Het team
Een ervaren groep zorgprofessionals vormt het team van InTransit, waaronder (GZ-)psychologen, een psychotherapeut en een geestelijk verzorger. Meer dan de helft heeft zelf cross-culturele of zendingservaring. Zij helpen je weer op de juiste weg bij psychosociale uitdagingen die gerelateerd zijn aan het expatleven.
Dirk de Boer
Geestelijk verzorger
Dirk de Boer is coördinator geestelijke verzorging bij De Hoop ggz. Eerder in zijn carrière heeft hij voor De Hoop een christelijke verslavingskliniek in Curaçao opgezet en geleid. Na zeven jaar keerde hij terug naar Nederland. “De effecten van remigreren heb ik aan den lijve ondervonden.” vertelt Dirk. “Het gevoel van verlorenheid en het onbegrip heb ik ervaren, maar ik heb ook de weg ‘terug’ weer gevonden.”.
Ton Wintels
GZ-psycholoog
“In mijn leven heb ik in Pakistan, Liberia, Verenigde Staten en Zwitserland gewoond. ‘Different, but not wrong’, is een van mijn lessen uit die tijd’, vertelt Ton. “Het meten van een andere cultuur aan de Nederlandse samenleving werkt niet. Pas als je die meetlat loslaat, kan je het gaan waarderen voor wat het is.”
Lianne Vink
GZ-psycholoog
“Ik woon in Zuid-Afrika en werk dus online. In mijn privé leven kom ik veel mensen tegen met een verschillende culturele achtergrond. Daar heb ik geleerd dat we vanuit ons geloof toch ook vaak weer dezelfde taal spreken. Dat is heel bijzonder.” vertelt Lianne. “Wel heb ik zelf ook een proces van aanpassen doorlopen, dat was niet altijd makkelijk. Van daaruit kan ik meevoelen en meedenken.
Miesha Versteeg - Al mubarek
Psycholoog
Ik ben tot mijn twaalfde levensjaar opgegroeid in Irak. Na twee oorlogen te hebben meegemaakt, ben ik met mijn ouders en twee zussen naar Nederland gekomen. Het is een leerproces geweest waarbij ik in een vreemde cultuur stand moest leren houden bij tegenstand of tegenslagen. Deze ervaring heeft mij gemaakt tot wie ik nu ben. Ik zet mijn eigen ervaring graag in om anderen te helpen, daarom ben ik dankbaar dat ik deel mag uitmaken van het InTransit-team.
Janine Veldman
Psycholoog
Na mijn studie Gezondheidswetenschappen en een onderzoeksstage in Zimbabwe naar patientenvoorlichting onder vrouwen op een gyneacologie-afdeling, wilde ik het liefst de zending in. Mijn eerste baan bleek zending in eigen land als preventiefunctionaris bij De Hoop. Al snel vertrok ik via Youth with a Mission Hawaii toch weer naar het buitenland. Uiteindelijk zijn mijn oudste dochters geboren in Berlijn waar we destijds uitgezonden waren via een kerk om onder drugsverslaafden te werken. In de loop van de jaren ben ik mij steeds meer gaan interesseren in de psyche en het mentale welzijn van de mens. De kennis en ervaring die ik heb opgedaan zet ik graag opnieuw in.
Veerkrachtassessment
Een veerkrachtassessment is een onderzoek gericht op de veerkracht van een aankomend missionair werker en meegaande gezinsleden, met het oog op het wonen en werken in een andere cultuur. InTransit voert assessments uit om teleurstelling, frustratie en voortijdige terugkeer te voorkomen. Uit het onderzoek komen aanbevelingen om het welbevinden en functioneren van de missionair werker tijdens de uitzending te versterken.
Bij het assessment gebruiken we vragenlijsten, gesprekken en testen. In het verslag wordt een beschrijving gegeven van de persoonlijkheid en de sterke kanten en valkuilen van de (toekomstige) werker. Besproken wordt wat de consequenties hiervan kunnen zijn voor het functioneren in een andere cultuur en de specifieke context waarin de werker geplaatst zal worden. Dit resulteert in aanbevelingen voor verdere voorbereiding, plaatsing en begeleiding. Een assessment kan aangevraagd worden door de uitzendende organisatie of door de toekomstige missionair werker zelf.
Vergoeding
Het veerkrachtassessment wordt niet vergoed door de verzekeraars. Neem contact op met ons over de tarieven.
Psychologische behandeling
We bieden psychologische behandeling bij psychosociale problemen die gerelateerd zijn aan het expatleven. In de behandeling wordt gewerkt aan versterking van de veerkracht. Problemen die aan de orde kunnen komen zijn:
- (dreigende) burnout
- cultuurschok
- trauma en posttraumatische stress
- levensfaseproblematiek
- re-entrystress
- worstelen met verlies, identiteitsvragen, ontworteling
Vergoeding behandeling
Bij een langdurig verblijf in Nederland wordt de behandeling vergoed door je zorgverzekeraar. Om een behandeling aan te vragen heb je een verwijzing nodig van de huisarts. Bij verblijf in het buitenland worden de kosten verhaald bij je expat-verzekering. Overleg met hen over de mogelijkheden van de vergoeding. We sturen het overzicht met kosten naar jou, waarna je deze bij de expat-verzekering kan declareren.
Consultatie
We zijn beschikbaar voor advies aan missionair werkers die concrete vragen hebben op het gebied van de missionaire psychologie. In 2-4 gesprekken helpen we je weer op weg. Voorbeelden zijn:
- Vragen over psychologische processen rondom het vertrek naar, verblijf in en terugkeer uit het buitenland.
- Aanpassingsproblemen
- Relatie- en gezinsproblemen
Vergoeding consultatie
Als je verblijft in Nederland, wordt consultancy niet vergoed door de zorgverzekeraar. Deze hulp moet je dus zelf betalen. Als je een expat-verzekering hebt, wordt consultatie tot 300,- euro vergoed. We sturen het kostenoverzicht naar jou. Deze kan je hierna bij je verzekeraar declareren.