Bij de afdeling Kinder- en Jeugdpsychiatrie kunnen kinderen en jongeren tussen de 4 en 18 jaar en hun ouders terecht voor hulp bij verschillende problemen. Voordat de behandeling start vindt er een intakegesprek plaats waarbij we de zorgen op een rij zetten. Mocht voor of tijdens het behandeltraject blijken dat er meer nodig is om jou goed te kunnen helpen, dan zullen we voorstellen om onderzoek te doen, zoals intelligentie- of autismeonderzoek. Vervolgens bekijken we welke vorm van hulpverlening voor jou het meest geschikt is.
Soorten hulp
-
Ambulante behandeling
(Twee-)wekelijkse gesprekken en eventueel aanvullende vaktherapie op een van onze locaties.
-
Deeltijdbehandeling
Een combinatie van therapie en het volgen van school. Je overnacht thuis. Alleen in Dordrecht.
-
Klinische behandeling
Je wordt opgenomen in de kliniek, als het thuis echt even niet meer gaat. Je krijgt therapie en gaat naar onze interne school. Alleen in Dordrecht.
Verwijzing en kosten
De behandelingen worden betaald door jouw lokale gemeente. Hiervoor heb je een geldige verwijsbrief van jouw huisarts of jeugdteam nodig. Daarna kan je je bij ons aanmelden voor hulp.
-
De gemeente vergoedt de jeugd-ggz. Dit is de behandeling voor mensen onder de 18 jaar. De gemeente waar de jongere is ingeschreven is in de meeste gevallen verantwoordelijk.
-
Alleen bij een klinische opname, 24-uursopname, kan de gemeente een eigen bijdrage vragen. Deze is afhankelijk van je inkomen.
-
We hebben toestemming nodig van de gemeente voordat we een kind of tiener in behandeling kunnen nemen. Dit is meestal de gemeente waar het kind is ingeschreven. Na aanmelding van een jongere voor behandeling zoekt De Hoop contact met deze gemeente.