Monica was depressief: ‘douchen kostte al teveel moeite’
Iedereen heeft weleens een slechte dag. Je voelt je wat somber of lusteloos. Meestal gaat dit vanzelf weer over. Als iemand depressief is niet. Een depressie zorgt voor een zwaarmoedige stemming. Je hebt nergens meer zin in; niets lijkt de moeite waard. Je functioneren op het werk, thuis of op school wordt belemmerd en het is lastig om uit het donkere dal te komen.
Monica Eggens, ervaringsdeskundige bij De Hoop, is depressief geweest en vertelde erover bij Groot Nieuws Radio. “Het was een optelsom van allerlei problemen. Ik had onvoldoende sociale contacten, ik had geen zingeving voor de dag, ik stond niet op tijd op en kwam uiteindelijk helemaal niet uit bed, omdat ik toch geen dingen te doen had.” Dat alles versterkt elkaar alleen maar en zorgt ervoor dat het erger en erger wordt. “Uiteindelijk heb je geen energie meer om dingen te ondernemen. Je gaat jezelf verwaarlozen. Douchen of schone kleren aantrekken kost al teveel moeite”, vertelt Monica. Ze kwam uiteindelijk in zo’n diep gat terecht dat ze niet meer wilde leven.
Ze had dit gevoel nog nooit eerder gehad en het heeft dan ook lang geduurd voordat ze wist dat ze depressief was. In die tijd kreeg ze nazorg van een seculiere organisatie, omdat ze in behandeling is geweest voor PTSS (posttraumatische stressstoornis). Volgens Monica was de depressie niet bespreekbaar. “Mijn klachten werden niet serieus genomen. De nazorg kwam bij mij thuis, maar vanwege mijn depressie deed ik het huishouden niet meer. Mijn flat was een grote puinhoop. Ik kon het niet meer aan.”
Het keerpunt kwam toen Monica terugging naar De Hoop, waar ze ook behandeling kreeg voor PTSS. “Bij De Hoop hoorde ik pas dat ik depressief was. Dit was twee jaar nadat ik mijn klachten kreeg. Ik kreeg gelukkig een goede psychiater en de anti-depressiva die ik kreeg sloegen aan.” Aan het eind van haar behandeling meldde ze zich aan voor de Interne Opleidingsschool van De Hoop. Daar volgde ze de opleiding tot ervaringsdeskundige. “In december 2017 ben ik geslaagd”, vertelt ze enthousiast. “Ik wil graag mensen helpen. En ik wil graag God dienen.”
"We bellen mensen die een opname hebben gehad bij De Hoop en weer thuiskomen en vragen ze: hoe gaat het nu met je?"
Bij de opleiding hoort ook dat je werkervaring opdoet. Monica kreeg een plek toegewezen bij HopeAlive. “We bellen mensen die een opname hebben gehad bij De Hoop en weer thuiskomen. Juist dan is het zo belangrijk dat ze worden begeleid! We bellen ze na een week en vragen: hoe gaat het nu met je? Hoe is het gegaan?” Monica vertelt dat het belangrijkste wat ze doen is om een luisterend oor te bieden. “Laat mensen hun verhaal doen. Als ervaringswerker weet je hoe het voelt als iemand bijvoorbeeld zegt: ‘ik ben wanhopig. Ik wil niet meer’. Daarnaast weten ervaringsdeskundigen wat er op je afkomt na de behandeling en hoe moeilijk het kan zijn om staande te blijven.” Ze is blij dat ze er op die manier voor anderen kan zijn en dat ze kan bieden wat ze zelf zo gemist heeft: een luisterend oor.