Van het prille begin tot aan 2025 en ook verder: bij De Hoop en in de ggz, is er door de jaren heen veel veranderd. Maar onze missie is altijd hetzelfde gebleven. Toen, nu en in de toekomst: we willen mensen op weg helpen naar een nieuw leven.

Het werk start...

Op een koude winteravond in 1974 komen Dordtenaren af op een lezing van een politierechercheur, die hun vertelt over een steeds groter wordend probleem, ook in Dordrecht: drugs. De luisteraars vragen zich af wat zij kunnen doen. Ze richten een werkgroep op en beginnen voorlichting over verslaving te geven in kerkbodes en jeugdbladen. In 1975 besluit de groep dat er ook hulp moet komen voor mensen die verslaafd zijn. Ze vinden een plek in een oud, vervallen fabriekspand, dat ligt aan Hofje De Hoop. Zo is gelijk de naam bekend: Stichting De Hoop. Op 7 november 1975 ziet de stichting het licht. Maar er moet nog veel gebeuren in het vervallen pand. Heel 1976 wordt gebruikt om te verbouwen. In december van dat jaar worden dan eindelijk de eerste cliënten opgenomen.

...en groeit in Dordrecht...

In de jaren erna groeit het werk van De Hoop gestaag. Er starten diverse projecten, er worden nog meer locaties gezocht, De Hoop start met werkervaringsbedrijven. En ook voor kinderen van verslaafde ouders komt er een speciale plek. Er worden een moeder- en kindvleugel en een kinderdagverblijf, Bambino, geopend.

Uiteindelijk wordt De Hoop zo groot dat er een nieuw plan ontstaat: het bundelen van de verschillende locaties op één plek. Er is een geschikte lap grond, maar er moet meer dan drie miljoen gulden komen voor de aanschaf en de bouw. Dat geld komt er, door de hulp van de trouwe achterban. De dankbaarheid is groot wanneer Dorp De Hoop in 2003 officieel wordt geopend door Koningin Beatrix.

...en daarbuiten...

In de jaren ‘90 ontwikkelt de zorg zich verder. Professionalisering krijgt meer vorm. In 1991 wordt De Hoop erkend als categoriaal psychiatrisch ziekenhuis voor verslaafden. Vanaf eind jaren ‘90 kunnen niet alleen mensen met een verslavingsprobleem hulp krijgen, ook mensen met andere psychosociale problemen kunnen bij De Hoop terecht. De eerste locatie buiten Dordrecht wordt geopend: Horeb (voorheen De Schakel), in Beekbergen. En andere stichtingen met eenzelfde doel worden geholpen bij de start, zoals De Brug in Katwijk en Terwille in Groningen. Zelfs op de Nederlandse Antillen gaat De Hoop organisaties ondersteunen.

...het verbreedt en verandert...

Na de eeuwwisseling gaat de verbreding verder, want in 2009 start De Hoop met zorg voor Kind en Jeugd. Nu nog steeds de enige christelijke kliniek voor kinder- en jeugdpsychiatrie in Nederland. Maar er verandert meer: ambulantisering in de volwassenenzorg maakt dat de zorg op een andere manier georganiseerd moet worden. Nieuwe locaties in andere plaatsen komen erbij, poliklinieken buiten Dordrecht.

...en gaat door!

De laatste tien jaar zet de ambulantisering door. De zorg in de klinieken van De Hoop verandert. Cliënten verblijven er korter, en er komt steeds meer aandacht voor het ondersteunen en begeleiden van een cliënt in de eigen situatie. We openen Huizen van Hoop, waar mensen langere tijd kunnen blijven wonen en ondersteuning krijgen. In 2020 starten we met Hoop Online, waardoor iedereen in Nederland en zelfs daarbuiten hulp van De Hoop kan krijgen.

In 2025 bestaat De Hoop 50 jaar! Vier je dit met ons mee?