Wat is EMDR?

Bepaalde gebeurtenissen kunnen een grote impact hebben op het leven van mensen. Voorbeelden hiervan zijn een ongeluk, verkrachting, mishandeling of andere traumatische ervaring. Sommige mensen verwerken deze gebeurtenissen op eigen kracht. Anderen ontwikkelen psychische klachten. Vaak gaat het dan om herinneringen aan de schokkende gebeurtenis die zich blijven opdringen. Denk aan angstwekkende beelden (herbelevingen, flashbacks) en nachtmerries. EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing) wordt toegepast bij dergelijke traumaklachten. Het werkt vaak snel. Zeker als het gaat om de verwerking van een eenmalige schokkende gebeurtenis. Als de klachten complexer zijn, dan kan de behandeling langer duren.

Hoe doen we dat?

De behandelaar zal goed met je doorspreken wat er gaat gebeuren en wat je kunt verwachten. Er wordt aan je gevraagd om terug te denken aan de beelden, gedachten en gevoelens die een traumatische gebeurtenis bij jou oproept. Tegelijkertijd worden je hersenen op een andere manier aan het werk gezet. In de meeste gevallen met een lampje of vingerbeweging welke je van links naar rechts volgt met je ogen. Soms wordt er ook gebruik gemaakt van geluiden die je beluistert met behulp van een koptelefoon. Door deze dubbele opdracht aan de hersenen – terugdenken aan de beangstigende gebeurtenis en switchen van links naar rechts – lijken angstige gebeurtenissen anders, dat wil zeggen minder naar en beladen, te worden opgeslagen. Niet iedereen reageert hetzelfde op EMDR. Soms kost het veel energie en is iemand nog een aantal uren van slag. In andere gevallen ervaart iemand weinig nadelige effecten van de behandeling. EMDR werkt niet altijd bij iedereen.

Meer informatie over EMDR

De Vereniging EMDR Nederland heeft een video gemaakt over deze behandelmethode.

Accepteer de cookies om deze video te kunnen bekijken. Lees ons cookiebeleid.

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.