Wat is cognitieve gedragstherapie?
Cognitieve gedragstherapie is een effectieve behandelvorm voor zowel verslavingen als verschillende psychische aandoeningen. Het uitgangspunt is dat zogenaamde irrationele cognities (gedachten) zorgen voor disfunctioneel gedrag, zoals vermijdingsgedrag of agressie. Bij deze vorm van therapie draait het om het veranderen van je gedrag door je manier van denken aan te passen. Wanneer je niet helpende en negatieve gedachten positief verandert, kan ook je gedrag positief veranderen.
Hoe doen we dat?
Tijdens de behandeling worden jouw klachten omgezet naar een ABC- of G-schema:
- Gebeurtenis: we kijken naar de objectieve gebeurtenis. We beschrijven de gebeurtenis alsof je deze door een camera bekijkt.
- Gedachten: dit zijn de gedachten die jij hebt wanneer je denkt aan de gebeurtenis die je bij A hebt beschreven.
- Gevoel/gedrag: tot slot benoem je welke gevoel of gedrag het gevolg is van deze gedachten.
Bijvoorbeeld: iemand die depressief is, kan bij het tegenkomen van zijn baas (A) denken (B): ‘O nee… ik krijg weer een slechte beoordeling straks’ en zich daardoor depressief gaan voelen (C) waardoor hij probeert zijn baas te vermijden, wat resulteert in problemen.
Ga je aan de slag met cognitieve gedragstherapie, dan kies je voor een actieve manier van behandelen. Je bent niet alleen tijdens de behandelafspraken met de behandeling bezig, maar juist ook in je dagelijks leven. Je krijgt huiswerkopdrachten en oefeningen mee. Dit alles heeft tot doel dat je je gevoelens en gedrag positief leert te beïnvloeden door realistischer te denken.