Tijdens de opleiding word je klaargestoomd voor een rol te midden van mensen met psychiatrische, lichamelijke en/of sociaal-maatschappelijke problemen. Je leert te kijken naar een tal van factoren en daarmee leg je de ingewikkelde puzzel die verslaving vaak is. Concreet leer je hoe je cliënten kunt diagnosticeren en behandelen die kampen met geestelijke en/of lichamelijke stoornissen als gevolg van een verslaving:
- Hoe kan een verslaving worden behandeld?
- Welke gevolgen heeft een verslaving op chronische aandoeningen, zoals astma en suikerziekte?
- Hoe ga je om met een afhankelijkheid van drugs en/of alcohol tijdens een zwangerschap?
“Samen met de cliënt mag je op zoek naar de manier om weer perspectief in hun leven te krijgen.”
Praktijkervaring bij De Hoop
Als je ervoor kiest om (deels) je opleiding tot verslavingsarts bij De Hoop te volgen, kun je op heel diverse werkplekken terecht komen.
- Kliniek voor persoonlijkheidsproblematiek en verslaving
- Kliniek voor psychiatrie en verslaving
- Detoxkliniek
- Poliklinieken Rotterdam, Dordrecht en/of Houten
Het werken als verslavingsarts KNMG bij De Hoop is zeer divers. Wilco Sliedrecht, verslavingsarts KNMG en opleider, legt uit: “Je werkzaamheden variëren afhankelijk van de afdeling waar je werkt. Bij onze detoxkliniek richt je je vooral op het begeleiden van cliënten bij het ontgiften van alcohol en drugs. Zelf werk ik op een afdeling waar de cliënten al verder zijn in hun behandeling. Daar monitor je zowel de medische als psychische toestand van de cliënten en voer je gesprekken over het voorkomen van een terugval in de verslaving. Samen met de cliënt zoek je naar manieren om weer perspectief in hun leven te brengen.”
Verder uniek bij De Hoop is de rol van onze christelijke identiteit. In de praktijkervaring krijg je mee hoe we zingeving verwerken in de behandeling.
Lees ervaringen van (toekomstige) collega's
Meer over de opleiding
De opleiding duurt twee jaar bij een contract van 38 uur. Je volgt één dag per week onderwijs in Nijmegen bij het Radboudumc, de andere drie of vier dagen werk je in de praktijk. Met ondersteuning van een opleider en een werkbegeleider op de afdeling waar je werkt. Dat kan een verslavingsarts of een psychiater zijn.