Stoppen met roken is best lastig. Misschien heb je het al meerdere keren tevergeefs geprobeerd. Gelukkig is het wél mogelijk. Onderstaande tips kunnen je helpen om te stoppen.

  • Zet de redenen waarom je wilt stoppen op een rij. Hang dit lijstje op een plek waar je het regelmatig tegenkomt.
  • Bepaal de dag waarop je wilt stoppen. Stop bijvoorbeeld vandaag, morgen of volgende week. Maar stel de dag die je hebt vastgesteld niet uit.
  • Vertel je omgeving dat je gaat stoppen. Misschien kun je wel samen met iemand anders stoppen, dan kun je elkaar motiveren.
  • Ruim alles op wat je aan roken herinnert. Zorg dat je niet één sigaret meer in huis hebt.
  • Stop radicaal (dus niet minderen), dat geeft de meeste kans op succes.
  • Bedenk in welke situaties je het liefst rookt. Bedenk van tevoren vast een oplossing hoe je met deze situatie om wilt gaan. (Zoek bijvoorbeeld afleiding, door iemand te bellen of iets actiefs te gaan doen).
  • Beloon jezelf met het geld dat je uitspaart. Houd dit geld apart en koop er iets leuks van.

Wat moet ik doen als ik trek krijg?

Als je net gestopt bent met roken heb je waarschijnlijk regelmatig trek in een sigaret. Probeer hier niet aan toe te geven. Wees sterk en bedenk dat zo’n moment maar een paar minuten duurt en dan vanzelf weer wegebt. Geef niet toe, maar pak op zo’n moment het lijstje er nog eens bij waarom je wilde stoppen.

Wat als het toch mis gaat?

Als je gestopt bent met roken maar het lukt niet om vol te houden en je steekt weer een sigaret op, dan noemen we dat een terugval. Geef op zo’n moment de moed niet op, want je bent nog steeds goed op weg! Evalueer de situatie en bedenk waardoor het mis ging. Stel voor jezelf een plan op voor wat je de volgende keer anders zou kunnen doen en ga weer positief verder met niet roken.

Ik wil hulp bij stoppen met roken