Wat is een dissociatieve persoonlijkheidsstoornis?

Iemand met een dissociatieve identiteitsstoornis (DIS) heeft meerdere persoonlijkheden. De klachten kunnen per persoonlijkheidstoestand verschillen. Bij iedere persoonlijkheid hoort ander gedrag en soms ook stemgeluid, smaak of stijl. Mensen met deze persoonlijkheidsstoornis hebben geen controle over het wisselen van de persoonlijkheidstoestand.

“Geweldige zorg! Ik ben heel goed geholpen door bekwame medewerkers. Mijn leven is veranderd ten goede; het heeft me gered. Ik ben heel dankbaar.”

Hoe weet je of jij een dissociatieve persoonlijkheidsstoornis hebt?

Als jij een dissociatieve persoonlijkheidsstoornis hebt, kun je last hebben van de onderstaande symptomen. Je klachten kunnen per persoonlijkheidstoestand verschillen. Herken je jezelf in de kenmerken? Dan is het belangrijk om hulp te zoeken.

 

  • Er zijn aanwijzingen dat je meerdere persoonlijkheidstoestanden (identiteiten) hebt. Minstens twee van jouw identiteiten nemen jouw gedachten, gedrag en gevoelens regelmatig over. Je hebt geen controle over of bewustzijn van de wisselingen.
  • Je hebt ‘gaten’ in je geheugen (amnesie). Grote gebeurtenissen, maar ook gewone dagelijkse bezigheden of boodschappen, kun je je niet meer herinneren. Je hebt maar weinig herinneringen aan je jeugd. Het komt ook voor dat je op een bepaalde plek bent, maar niet meer weet hoe je daar gekomen bent.
  • Je hebt soms het gevoel alsof je jezelf ‘vanaf een afstandje bekijkt’, los van je lichaam en gevoelens (depersonalisatie).
  • Je eigen, vertrouwde omgeving voelt soms onwerkelijk en vreemd (derealisatie). Vrienden en familieleden komen je onbekend voor.
  • Je ervaart stemmen in je hoofd die allemaal iets anders van je willen en verwachten (identiteitsverwarring).
  • Je kunt ook last hebben van lichamelijke klachten, zoals ernstige hoofdpijn, wazig zien of buikpijn.

Welke hulp biedt De Hoop bij een dissociatieve persoonlijkheidsstoornis?

Een dissociatieve identiteitsstoornis is een ernstige aandoening die gevaarlijke situaties met zich mee kan brengen. Voor jezelf en voor je omgeving. Het is dan ook belangrijk om hulp in te schakelen als je vermoedt dat je met deze stoornis kampt. De Hoop wil je steunen. We kijken daarbij naar de aard en ernst van jouw klachten.

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.