“Als ICT’er heb je niet rechtstreeks contact met cliënten, maar ik zeg altijd: wij helpen mensen die mensen helpen. Dat is mijn ding.” Andre de Potter praat gepassioneerd over zijn werk bij De Hoop. Hij is supportmedewerker en werkt nu iets langer dan een jaar bij De Hoop.
Andre: “Vanuit de gave die ik gekregen heb, mag ik mij inzetten voor andere mensen.”
Overstap
“Ik ben ooit begonnen als hovenier en heb 17 jaar bij een gemeente gewerkt als voorman. In 1999 heb ik de stap naar ICT gemaakt. Computers hebben me altijd geïntrigeerd en geïnteresseerd. En nog steeds.” Andre heeft nog een paar andere banen totdat hij uiteindelijk in de zorg terecht komt. Maar vanwege een overname stopt zijn functie daar na een jaar. “Ik was toen bijna 60 jaar en moest op zoek naar een nieuwe baan. Ik dacht: ‘dat kan op mijn leeftijd nog weleens moeilijk worden’. Ik zette mijn pagina open op LinkedIn en tot mijn verbazing kreeg ik de ene aanbieding naar de andere. Ik werd ook benaderd door iemand bij De Hoop. We zijn via LinkedIn wat gaan praten en ik ben een keer op Het Dorp in Dordrecht gaan kijken. Ik had nooit gedacht dat het zo groot was!”
Samen
Andre raakt er steeds meer van overtuigd dat dit zijn plek is. “Ik geloof heel sterk in wat de Here Jezus ons leerde: ‘ik had honger en jij gaf mij te eten, ik was gevangen en jij hebt mij bezocht; Alles wat je voor mijn naaste doet, doe je voor mij’. Vanuit die optiek ben ik dankbaar dat ik hier terecht ben gekomen.”
Andre vertelt over zijn werk: “We zijn de eerste lijn naar de gebruiker toe. Onze taak is het analyseren van de problemen en onderzoeken of we het bij de supportdesk kunnen oplossen, of dat we moeten opschalen naar systeembeheer. We zijn ook verantwoordelijk voor de uitgave van laptops, telefoons en dat soort hardware. En soms installeren we hardware op locatie. Het mooie van De Hoop vind ik dat je hier geen hiërarchie proeft. We doen het echt samen met elkaar. Je ziet dat mensen blij zijn als hun probleem is opgelost. Ik vind de dankbaarheid, de waardering en reacties vanuit collega’s heel fijn. Dat heb ik in mijn loopbaan ook echt anders ervaren.”
Andre: "Het mooie van De Hoop vind ik dat je hier geen hiërarchie proeft. We doen het echt samen met elkaar."
Balans
Met een glimlach laat Andre weten dat hij elke werkdag wel met een goed gevoel naar huis gaat. “Er blijft alleen wel vaak werk liggen. Dat is soms een nadeel. Je zou soms meer willen doen.” Maar zo lang hij de collega’s blij en tevreden ziet met de hulp die hij kon bieden, gaat hij blij naar huis.
Hoe ziet hij eigenlijk de balans tussen werk en privé? “In het verleden ben ik die balans echt kwijtgeraakt. Toen ben ik er ook uitgestapt, omdat het ten koste ging van mijn gezondheid. Ik probeer de balans te houden tussen de uren die je moet werken en de uren die je daadwerkelijk werkt. Ik ben niet van de ‘9 tot 5’, als er een collega is met een probleem, dan maak ik mijn werk af. Maar ik probeer daar wel een goede balans in te houden. Extra moet geen structuur worden. Maar als er nood aan de man is ben ik collegiaal en doen we het samen met elkaar.”
De missie van De Hoop is er een die Andre kan beamen. “Je werkt voor mensen die in hun leven ergens tegenaan gelopen zijn, waardoor ze in een situatie van problematiek terecht gekomen zijn. Ik ben dankbaar dat ik voor hen mag werken en dat me zelf zo’n situatie bespaard is gebleven. Ik had ook verslaafd kunnen zijn, of psychische problematiek kunnen hebben. Vanuit de gave die ik gekregen heb, mag ik mij inzetten voor andere mensen. Daar ben ik dankbaar voor en ik hoop dat ik dat tot aan mijn pensioen mag blijven doen.”