Chamaya doet haar master Klinische psychologie aan de VU in Amsterdam. Bij de master hoort ook een stage. Alleen het vinden van een stageplaats is erg lastig. Uiteindelijk vindt ze bij De Hoop een combinatiestage van 3 dagen praktijk in de kliniek voor persoonlijkheidsproblematiek en 1 dag onderzoek in het Neurolab voor het Kicg (Kennisinstituut christelijke ggz).
Verder helpen
Chamaya wil met haar opleiding graag het verschil maken voor iemand. “In mijn omgeving heb ik gezien dat niet iedereen psychisch goed in zijn vel zit. Mensen kunnen vastlopen en ik heb ervaren hoe een psycholoog hierin kan helpen. Dat wil ik ook doen voor mensen. Onderzoeken waar gedrag vandaan komt en iemand verder helpen.”
“De schematherapie trok mij over de streep om stage te lopen bij De Hoop.”
Eindelijk de praktijk
“Ik heb echt uitgekeken naar mijn stage. Tijdens je bachelor is de studie vooral veel theorie. Pas tijdens de master kun je eindelijk het werkveld in om te proeven aan de praktijk. Dat vond ik uiteindelijk wel spannend.”
Chamaya vertelt dat ze later graag in een ambulante setting cliënten wil helpen. Zo’n stage is echter best moeilijk te vinden. “Ik heb weken gezocht. Er zijn gewoon echt heel weinig stageplaatsen voor klinisch psychologen.” Toen kwam ze de stage bij De Hoop tegen. Een combinatiestage in Dordrecht. “Eigenlijk te ver reizen vanuit Amersfoort. Praktijkervaring in een kliniek en onderzoek doen was ook niet waar ik naar op zoek was. Mijn focus lag op ambulante hulpverlening.” Toch besluit ze te schrijven. “De schematherapie trok mij over de streep.”
Zelfstandig
“De kliniek is een plek waar je veel leert over jezelf. Waar ligt je grens en kun je die aangeven? Je werkt in een team en gaat ook zelfstandig aan de slag. Zes cliënten heb ik tot nu begeleid tijdens mijn stage: doelen opstellen en protocollen inzetten tijdens de behandeling. Het is heel goed voor mij om zo zelfstandig vanuit de basis te werken en het vertrouwen te krijgen. Ik geef inmiddels diverse therapieën en trainingen. Denk aan cognitieve gedragstherapie, groepstherapie, emotieregulatie training, etc. Ook de safepath modi mag ik inzetten tijdens de behandeling.” Chamaya mag ook meekijken bij meer complexe zaken zoals systeemgesprekken en diagnostiek. “Ik heb ook zelf diagnostiek mogen doen en meerdere verslagen geschreven. Die verscheidenheid maakt deze stage in de kliniek heel interessant.”
“Verslavingen en persoonlijkheidsproblematiek leek me vooraf complex en moeilijk. Dat beeld is nu wel veranderd. Het blijft complex, maar nu ik het werk in de praktijk heb ervaren heb ik gezien hoe schematherapie kan werken. Daar zou ik best meer mee willen doen in de toekomst.”
"In het Neurolab ervaar ik dat je echt kunt bijdragen aan onderzoek wat een verschil maakt. Dat vind ik wel waardevol.”
Unieke kans
Een dag per week werk ik mee aan het onderzoek in het Neurolab. We doen daar onderzoek naar zingeving en terugval. Nauwkeurigheid is belangrijk tijdens het onderzoek.” Chamaya begeleidt de deelnemers tijdens de meting. Ze houdt bij wie heeft deelgenomen en plant afspraken in voor de nametingen. “Samen met de onderzoeker ben ik een publicatie aan het schrijven. Een unieke kans om dit proces mee te maken. Onderzoek lag mij aanvankelijk niet zo. Ik vond het tijdens de opleiding niet concreet. In het Neurolab ervaar ik dat je echt kunt bijdragen aan onderzoek wat een verschil maakt. Dat vind ik wel waardevol.”
Veelzijdige combinatie
De combinatiestage is aantrekkelijk voor studenten vertelt Chamaya. De stage heeft haarzelf verrast. “Ik ben blij met de ervaring die ik 7 maanden heb opgedaan. Het werk was verrassend veelzijdig. Tijdens de onderzoeksdagen heb ik ervaren hoe waardevol dit werk is. In de kliniek kon ik aan de slag met diverse vormen van therapie, werkte ik zelfstandig en leerde ik meer over mijzelf. Ook leerde ik iedere cliënt te zien als een waardevol persoon gemaakt door God. Die houding neem ik voor mijzelf mee in mijn verdere werk. Ik vind het leuk om van alles wat te proeven. Bij De Hoop ben ik erachter gekomen wat ik wel wil en wat ik niet wil. Zo wil ik graag verder met schematherapie. Die therapie spreekt mij echt aan. Ik vind het een fijne behandelmethode.”