6:45

Mijn dag begint. Ik zorg dat mijn twee jonge kinderen de deur uit kunnen. Zelf werk ik in een kantoortje bij het Huis van Hoop. Cliënten wonen daar op zichzelf, maar delen dagelijkse momenten.

8:15

Online dagopening met het ICT-team. Dat vind ik één van de mooiste dingen aan De Hoop: het geloof met elkaar beleven en mooie gesprekken hebben. De dagopening zou ik niet willen missen; het helpt mij de rest van de dag.

9:30

Werkoverleg. We bespreken gemaakte keuzes en lossen ICT-problemen op.

10:00

Ik krijg een appje dat de koffie klaarstaat en loop het Huis van Hoop binnen voor een praatje. Vroeger werkte ik in de visagie: we kletsen over de opmaak-avond die we met de dames gaan doen.

15:30

Mijn drie honden spelen in de tuin. Ik hoor aan hen dat er iets gebeurt. Een bewoonster loopt binnen; ze laat mondkapjes zien die ze voor anderen maakt. Ook ik heb er één bij haar besteld.

18:00

De wekelijkse maaltijd met bewoners. Ik denk aan onze eerste maaltijd, toen ik vertelde dat ik aan een nieuw systeem voor alle dossiers werkte. “Wees gerust”, zei ik, “ik kan jullie dossiers niet lezen.” Daarop vertelde de één na de ander spontaan zijn levensverhaal. Wat er in het verleden speelde, welke problematiek of verslaving ze hadden… De openheid geeft mooie gesprekken.

20:00

Prettig dat je met sommige bewoners het geloof deelt. Mijn man pakt de gitaar en we zingen samen. Deze spontane momenten zijn waardevol voor ons. We hebben veel plezier. Bewoners maakten trieste dingen mee, maar vertellen dat met zo veel hilariteit dat we er samen om lachen.

22:30

Ik praat na met mijn man. Hij was dertig jaar gebruiker en is acht jaar clean. We willen de bewoners meegeven dat je alsnog een fijn en waardevol leven kunt hebben. Ik denk terug aan een opmerking die verkeerd viel. Had ik dat inderdaad zo moeten zeggen? En hoe kan de ander zijn grens aangeven? Het voordeel van een kernbewoner zijn, ‘de buur’, is dat bewoners hun verhaal makkelijk kunnen spuien en dat wij herkenning bieden. Het Huis voelt voor mij als een thuis en hopelijk voor de bewoners ook.

Kom jij ons versterken met jouw unieke talenten?