Sociaal psychiatrisch verpleegkundige (SPV) Arjen Catsburg (44) werkt graag met mensen die in nood zijn. Het is afwisselend, gevarieerd werk. Arjen waardeert de samenwerking, vrijheid en zingeving die in zijn werk centraal staan.

Arjen: “Na mijn studie HBO-V ging ik aan de slag bij De Hoop en heb de opleiding SPV gedaan. Ik kreeg te maken met mensen die diep in nood zaten. Veel mensen hadden behoefte aan invulling van de leegte, zingeving. En daar is aandacht voor bij De Hoop.”

"Naast het poliklinische/ambulante werk is het ‘outreachende’ werk bij De Hoop echt in ontwikkeling."

Uitreiken

“Inmiddels doe ik de opleiding tot verpleegkundig specialist. Als SPV heb ik veel contact met cliënten. Klachten variëren van verslavingsproblematiek en psychiatrie tot lichte problematiek (basis-ggz). Behandeling gaat volgens richtlijnen en protocollen en bepaal je samen met onder andere de psycholoog en psychiater. Als SPV deed ik ook veel externe projecten. Ik was betrokken bij een gemeentelijk bemoeizorgteam en had veel contact met mensen die nergens geplaatst konden worden, zorg mijdend waren of problematiek hadden waar meer acute zorg nodig was. Naast het poliklinische/ambulante werk is dit ‘outreachende’ werk bij De Hoop echt in ontwikkeling.”

Veel vrijheid

“Er is veel dynamiek bij De Hoop. Dat geeft ruimte om zelf je agenda in te delen. Ik doe nu bijvoorbeeld veel deskundigheidsbevordering bij collega-instellingen. Ik spreek dat zelf af en ga daarnaartoe. Dat is hartstikke leuk. Die ruimte is er bij De Hoop en daar spring je op in. De Hoop is ook goed in het bundelen van de christelijke ggz op landelijk niveau. We werken samen met andere identiteitsgebonden organisaties. Ook hebben we veel contacten met de poli’s op onze andere locaties en met onze concerninstellingen.”

"Cliënten zie je veranderen en opknappen door de aandacht voor zingeving. Dat motiveert mij enorm."

Zingeving

“Voor je eigen beroepsontwikkeling is werken bij De Hoop echt serieus interessant. Het gaat om het opzoeken van het spanningsveld tussen professionaliteit en zingeving. Dat past bij de nieuwe stroming in de ggz. Ook praten over, maar zeker ook invullen van, thema’s als eenzaamheid in plaats van gelijk kiezen voor medicatie. Er is veel ruimte om hierover na te denken en te doen en dat is ook voor je eigen geloof inspirerend.”

Arjen vervolgt: “Cliënten zie je veranderen en opknappen door de aandacht voor zingeving. Dat motiveert mij enorm. Het was altijd mijn wens om werk te doen vanuit mijn geloof. Te weten waarvoor je het doet. Werk dat direct te maken heeft met het Koninkrijk van God. Bij De Hoop is dat mogelijk.”

Een dag uit de agenda van Arjen

06.15 uur – Opstaan. Broodtrommel klaarmaken, honden uitlaten, samen met de kinderen YouTube-filmpjes kijken.
08.30 uur – Ik breng de kinderen naar school en ga door naar De Hoop.
08.40 uur – Ik sluit aan bij de dagopening of begin gelijk met werken.
09.00 uur – Eerste cliëntencontact. Mensen komen voor medicatie of onderhoudsdosering. Soms is er een crisisinterventie. Op andere dagen draai ik mee in het verpleegkundig spreekuur.
13.00 uur – Voorbereiden van een cliëntbespreking. En vervolgens bureaudienst of cliëntafspraken. Bij bureaudienst ben ik bereikbaar voor huisartsen, ziekenhuizen en collega’s die vragen om advies en voor crisissituaties. Wanneer ik cliëntafspraken heb, is dat soms op de polikliniek en soms bij de cliënt thuis.
16.00 uur – Verslagen, evaluaties en zorgplannen maken en de volgende dag voorbereiden.
17.00 uur – Ik ga naar huis. Het gebeurt ook vaak dat ik om 14.30 uur de kinderen ga ophalen uit school en dan thuis nog verslagen maak. Waar het mogelijk is, is er ruimte om bij De Hoop individueel afspraken te maken hierover.

Werken bij De Hoop als SPV is aantrekkelijk, want:

  • Je maakt deel uit van een breed samengesteld multidisciplinair team met extra bevlogen medewerkers die passie hebben voor hun werk.
  • Er is ruimte voor het vormgeven van je professie als christen, zowel op persoonlijke als wetenschappelijke manier.
  • Je krijgt de mogelijkheid om samen met ons professionele zorg te ontwikkelen binnen de richtlijnen en het huidige landelijke zorgklimaat.
  • Je kan werken bij verschillende locaties.