Wat is een vermijdende persoonlijkheidsstoornis?

Een vermijdende persoonlijkheidsstoornis kenmerkt zich door angst, gevoel van tekortschieten en onzekerheid binnen relaties en vriendschappen. Mensen met deze stoornis zijn bang om in het gezelschap van anderen iets verkeerd te doen of te zeggen. De angst om niet goed genoeg of stom gevonden te worden, is voortdurend aanwezig. Het gevoel steeds maar tekort te schieten, kost veel energie. Stress-gerelateerde lichamelijke klachten of angstklachten zijn dan ook vaak het gevolg.

Hoe weet je of jij een vermijdende persoonlijkheidsstoornis hebt?

Een vermijdende persoonlijkheidsstoornis kan verschillende kenmerken met zich mee brengen. Herken je jezelf in de onderstaande kenmerken? Zoek dan hulp en onderzoek samen met een professionele hulpverlener of je kampt met een vermijdende persoonlijkheidsstoornis.

 

  • In het contact met anderen ben je altijd bang om kritiek te krijgen of afgewezen te worden.
  • Je vindt het moeilijk om bij iemand betrokken te raken, tenzij je zeker weet dat die persoon je aardig vindt.
  • Intimiteit vind je moeilijk uit angst om tekort te schieten.
  • Je vindt jezelf onaantrekkelijk en/of minderwaardig.
  • Je vermijdt werkzaamheden/situaties waarvoor sociale contacten noodzakelijk zijn, uit angst voor kritiek of afwijzing.
  • Je begint niet graag iets nieuws.

Welke hulp biedt De Hoop bij een vermijdende persoonlijkheidsstoornis?

Ervaringen uit het verleden, de omstandigheden waarin je bent opgegroeid en erfelijkheid kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van een vermijdende persoonlijkheidsstoornis. De Hoop helpt je te ontdekken waar de kern van je probleem ligt. Daar gaan we vervolgens samen mee aan de slag. De Hoop biedt verschillende behandelmethoden. We kiezen voor de vorm die het beste aansluit bij jouw situatie en de ernst van je klachten. Deze behandelmethoden kunnen worden toegepast bij een vermijdende persoonlijkheidsstoornis:

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.