Wat is een schizoïde persoonlijkheidsstoornis?

De meeste mensen hebben een sterk verlangen om bij hun partner, gezin, familie of vrienden te zijn. Voor mensen met een schizoïde persoonlijkheidsstoornis is het tegenovergestelde het geval. Zij hechten weinig waarde aan contact met anderen en brengen hun tijd dan ook het liefste alleen door. Iemand met een schizoïde persoonlijkheidsstoornis beleeft maar aan weinig dingen plezier. Op de omgeving komt iemand met deze aandoening kil en afstandelijk over.

Hoe weet je of jij een schizoïde persoonlijkheidsstoornis hebt?

Heb je geen behoefte aan contact met anderen en ben je het liefst alleen? Mijd je het contact met anderen en loop je door deze eigenschappen vast op je werk en in relaties? Dan heb je mogelijk een schizoïde persoonlijkheidsstoornis. De volgende symptomen zijn kenmerkend voor deze aandoening:

 

  • Je hebt geen behoefte aan hechte relaties en brengt je tijd het liefste alleen door.
  • Aan vrienden heb je geen behoefte.
  • Je hebt weinig tot geen belangstelling voor seksueel contact.
  • Anderen noemen je afstandelijk en je hebt een vlak gevoelsleven.
  • Je bent onverschillig voor lof of kritiek.

Welke hulp biedt De Hoop bij een schizoïde persoonlijkheidsstoornis?

Wanneer je kampt met een schizoïde persoonlijkheidsstoornis en op zoek bent naar hulp, kun je bij De Hoop terecht. Samen met jou kijken we naar de problemen die je ondervindt in je dagelijkse leven. Daar gaan we mee aan de slag. We kiezen de behandelvorm die het beste bij jouw situatie en behoeften past. Deze behandelmethoden kunnen worden toegepast bij een schizoïde persoonlijkheidsstoornis:

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.