Wat is een paranoïde persoonlijkheidsstoornis?

Het leven van iemand met een paranoïde persoonlijkheidsstoornis wordt overheerst door achterdocht en wantrouwen. Het is voor mensen met deze stoornis heel erg moeilijk om te ontspannen en open te staan voor anderen. Ze gaan gebukt onder de gedachte dat alles wat ze over zichzelf laten weten, tegen hen gebruikt zal worden. Door het wantrouwen ligt sociaal isolement op de loer.

Hoe weet je of jij een paranoïde persoonlijkheidsstoornis hebt?

Niet iedereen die achterdochtig is, heeft deze stoornis. Daarbij komt dat achterdocht ook een bijkomend verschijnsel is  van andere psychische stoornissen. Herken je jezelf in de onderstaande kenmerken? Zoek dan hulp en onderzoek met een professional of je klachten het gevolg zijn van een paranoïde persoonlijkheidsstoornis of wellicht van een andere psychische aandoening.

 

  • Je verdenkt anderen van misbruik of misleiding, zonder dat je daar feiten voor in handen hebt.
  • Je vertrouwt je partner, familie, vrienden en kennissen niet.
  • Je hebt last van stemmingswisselingen en gaat snel in de tegenaanval nadat iemand je kritiek heeft gegeven.
  • Grapjes en opmerkingen die anderen als onschuldig beschouwen vat jij op als denigrerend en beledigend.
  • Je koestert lang wrok na een vervelend voorval.

Welke hulp biedt De Hoop bij een paranoïde persoonlijkheidsstoornis?

De Hoop biedt verschillende behandeltechnieken voor persoonlijkheidsstoornissen. Nadat is vastgesteld dat het om een paranoïde persoonlijkheidsstoornis gaat, wordt gekeken welke behandelvorm het beste bij jouw situatie past. Zo komen we tot een behandeling die is afgestemd op de aard en ernst van jouw klachten. De volgende behandelvormen kunnen worden toegepast bij een paranoïde persoonlijkheidsstoornis.

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.