Wat is een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Mensen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis voelen zich meestal verheven boven de ander. Grootheidsdenken en egoïsme zijn voortdurend en overheersend aanwezig. Het egoïstische en hoogmoedige gedrag markeert een gebrek aan eigenwaarde. Voor mensen met deze stoornis geldt dat ze in hun leven vaak te maken krijgen met problemen op hun werk en in (intieme) relaties.

Hoe weet je of jij een narcistische persoonlijkheidsstoornis hebt?

Niet iedereen met narcistische gedragskenmerken heeft een narcistische persoonlijkheidsstoornis. Herken je meerdere van onderstaande kenmerken en ondervind je daarvan ernstige hinder in je dagelijkse functioneren? Dan kan er sprake zijn van een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

 

  • Je omringt je graag met belangrijke mensen en kijkt neer op mensen die je als minder belangrijk ziet.
  • Je fantaseert voortdurend over succes en een groots leven.
  • Je vindt het moeilijk om je eigen belangen ondergeschikt te maken aan de belangen van anderen.
  • Je bent jaloers op anderen of denkt dat anderen jaloers zijn op jou.
  • In alles wat je doet, ben je bezig met het verkrijgen van erkenning, waardering en bewondering.
  • Je komt hooghartig over en toont weinig medeleven met anderen.

Welke hulp biedt De Hoop bij een narcistische persoonlijkheidsstoornis?

Een narcistische persoonlijkheidsstoornis brengt soms klachten als angst en somberheid met zich mee. Dit kan de reden zijn waarom iemand met deze stoornis hulp zoekt. Soms is het ook de partner die aandringt op hulp. De Hoop helpt. We bieden verschillende behandelvormen die de symptomen van narcisme verminderen. De behandeling stemmen we af op jouw specifieke situatie en hulpvraag. Zo vinden we de behandelvorm die het beste bij jou past. Deze behandelvormen kunnen worden ingezet bij een narcistische persoonlijkheidsstoornis:

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.