Wat is een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis?

Een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis leidt tot controledrang en het streven naar een hoge mate van perfectie. Mensen met deze stoornis willen dat dingen gebeuren zoals zij het nodig vinden. Ze zijn star en hun perfectionisme kost veel tijd. Lichamelijke klachten, stress of een burn-out, kunnen hiervan het gevolg zijn.

Hoe weet je of jij een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis hebt?

Als je een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis hebt, houd je van orde, planning en regelmaat. Je hebt oog voor detail. Doordat alles perfect moet zijn, kost het je veel tijd om iets af te maken. Als dat al lukt. Want in jouw ogen is wat je doet eigenlijk nooit goed genoeg. Is dit herkenbaar voor je en herken je jezelf in de onderstaande kenmerken? Dan kamp je mogelijk met een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis.

 

  • Je bent voortdurend bezig met lijstjes, schema’s, regels, organiseren, details of ordenen.
  • Je perfectionisme is zo duidelijk aanwezig dat het afmaken van een taak erg moeilijk is.
  • Je bent productief en erg toegewijd aan je werk. Daardoor is er geen tijd voor ontspanning en vriendschappen.
  • Waardeloze of versleten voorwerpen weggooien kun je niet. Zelfs niet als er geen emotionele waarde aan zit.
  • Je hebt moeite met delegeren en kunt slecht met anderen samenwerken. Tenzij ze precies doen wat jij zegt.

Welke hulp biedt De Hoop bij een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis?

Ervaringen uit het verleden, de omstandigheden waarin je bent opgegroeid en erfelijkheid kunnen een rol spelen bij het ontwikkelen van een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis. De Hoop helpt je te ontdekken waar de kern van je probleem ligt. Daar gaan we vervolgens samen mee aan de slag. We bieden verschillende behandelmethoden aan. We kiezen voor de vorm die het beste aansluit bij de aard en ernst van jouw klachten. Deze behandelvormen kunnen worden ingezet bij een dwangmatige persoonlijkheidsstoornis:

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.