Wat is een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis?

Mensen met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis hebben weinig vertrouwen in hun eigen kunnen en ze hebben de extreme behoefte om geholpen te worden. Ze willen zoveel mogelijk hulp of overleg bij moeilijke besluiten of stappen die ze zetten. Verlatingsangst speelt bij deze stoornis een grote rol. Iemand met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis heeft vaak stress, lichamelijke klachten en last van somberheid of angst.

“De medewerkers doen hun zorg echt met een hart. Veel begrip en de sfeer is goed.”

Hoe weet je of jij een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis hebt?

Herken je jezelf in de onderstaande kenmerken? Zoek dan hulp en onderzoek samen met een professionele hulpverlener of je kampt met een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis.

 

  • Je hebt moeite met het nemen van alledaagse beslissingen en roept daarbij vrijwel altijd de hulp van een ander in die de verantwoordelijkheid van je overneemt.
  • Je spreekt je irritaties niet uit en vindt het lastig om je mening te uiten.
  • Dingen in je eentje ondernemen, durf je niet.
  • Je hebt veel steun van anderen nodig en gaat tot het uiterste om die steun te krijgen.
  • Het idee dat je niet voor jezelf kunt zorgen, maakt dat je je hulpeloos voelt.
  • Je bent bang om er alleen voor te staan en zoekt direct naar een nieuwe relatie zodra een relatie is beëindigd.

Welke hulp biedt De Hoop bij een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis?

Bij het ontwikkelen van een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis spelen verschillende factoren een rol. Je kunt hierbij denken aan ervaringen uit het verleden, erfelijkheid en de omstandigheden waarin je bent opgegroeid. Het is dan ook belangrijk om verschillende factoren in kaart te brengen om te bepalen waar we ons op gaan richten. We kiezen voor de vorm die het beste aansluit op jouw situatie en bij de ernst van je klachten. Deze behandelvormen kunnen worden ingezet bij een afhankelijke persoonlijkheidsstoornis:

 

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.