Wat is een depressie?

Iedereen voelt zich weleens somber of lusteloos. Dat gaat vaak vanzelf weer over. Wanneer de somberheid voor langere tijd aanhoudt, kan er sprake zijn van een depressie. Een depressie zorgt voor een zwaarmoedige stemming. De energie om iets te ondernemen ontbreekt. Niets lijkt nog de moeite waard. Door de klachten die een depressie met zich meebrengt, wordt het functioneren op het werk, thuis of op school belemmerd. Een depressie kan op alle leeftijden voorkomen. De oorzaak van een depressie kan uiteenlopend zijn, soms heb je zelf geen idee waardoor het komt.

De Hoop gelooft niet in hopeloze gevallen, en dat merk je.

Hoe weet je of jij een depressie hebt?

Niet iedereen met een depressie ervaart dezelfde klachten. Voel je je langer dan twee weken somber gedurende het grootste gedeelte van de dag en herken je meerdere van de onderstaande kenmerken? Dan is de kans groot dat je een depressie hebt.

  • Je hebt al langere tijd een somber, leeg en/of verdrietig gevoel.
  • Je eet slecht (je hebt minder of juist meer eetlust).
  • Je hebt geen plezier meer in dingen en geen zin om nieuwe activiteiten te ondernemen.
  • Je slaapt slecht.
  • Je voelt jezelf overbodig, schuldig, angstig of waardeloos.
  • Je denkt na over zelfmoord.
Meer lezen over depressie

Welke hulp biedt De Hoop bij een depressie?

De Hoop heeft verschillende behandelvormen om een depressie de baas te worden en herhaling te voorkomen. We stemmen de behandeling af op jouw situatie, behoeften en omgeving. Zo vinden we samen de vorm die het beste bij jou past. Deze behandelvormen kunnen worden ingezet bij een depressie:

Wil jij volledig online hulp krijgen? Ons team Hoop Online voert de hele therapie uit via online tools, zoals videobellen en online oefeningen.

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.