Wat is autisme?

Autisme is er in verschillende soorten en maten. We spreken van een ‘spectrumstoornis’ omdat er verschillende soorten autisme zijn. Kenmerkend voor alle vormen van autisme is de moeite met het leggen en/of het onderhouden van sociale contacten. Daarnaast kan het zijn dat je niet flexibel bent en moeite hebt met verandering. Autisme is er al in de kindertijd.

“Iedereen is zo vriendelijk en rustig als je er binnen komt."

Hoe weet je of jij autisme hebt?

Niet alle vormen van autisme kennen dezelfde symptomen. Herken je jezelf in meerdere van de onderstaande kenmerken? Zoek dan hulp om erachter te komen of je een vorm van autisme hebt.

 

  • Je hebt moeite met veranderingen en een grote behoefte aan regelmaat en structuur.
  • Je hecht sterk aan gewoontes en vaste rituelen en/of je herhaalt bewegingen in een vast patroon.
  • Je vindt het lastig om je te verplaatsen in de emoties van anderen.
  • Je hebt moeite met het leggen en onderhouden van sociale contacten.
  • Je maakt geen oogcontact met anderen.
  • Je bent gefocust op details en hebt veel interesse voor één specifieke activiteit.
  • Je bent prikkelgevoelig.
Meer lezen over autisme

Welke hulp biedt De Hoop bij autisme?

Autisme belemmert je in je dagelijkse functioneren. Ook voor je omgeving zijn de gevolgen van deze stoornis merkbaar. De Hoop biedt verschillende vormen van hulp en begeleiding bij autisme. We richten ons op jouw specifieke situatie en omgeving. Autisme kan je niet behandelen, maar samen zoeken we naar de begeleiding die jou en je omgeving helpt om er goed mee om te leren gaan. Daarbij kunnen we gebruik maken van de volgende behandelvormen:

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.