Wat is een specifieke fobie?

Intense angst voor specifieke situaties of dingen waardoor je die gaat vermijden, wordt een specifieke fobie genoemd. Voorbeelden zijn angst voor kleine ruimtes, spinnen of slangen, vliegangst of hoogtevrees. Ondanks het besef dat de angst onredelijk is, blijft deze de kop opsteken. Daardoor ontstaat de neiging om de situaties die angst oproepen, te vermijden. Een fobie kan zulke ernstige vormen aannemen dat het dagelijkse leven wordt verstoord.

Hoe weet je of jij een specifieke fobie hebt?

Als je een specifieke fobie hebt, weet je waar je bang voor bent en weet je ook dat deze angst niet reëel is. Toch slaat de paniek toe als je geconfronteerd wordt met datgene waar je bang voor bent. Herken je jezelf hierin en geldt dat ook voor onderstaande kenmerken? Dan is de kans groot dat je een specifieke fobie hebt.

 

  • Je kampt met een overdreven angst voor een specifieke situatie, een dier en/of een verschijnsel.
  • Je probeert de situaties die angst of paniek veroorzaken, te vermijden.
  • Als je toch geconfronteerd wordt met dat waar je bang voor bent, krijg je lichamelijke klachten zoals zweten, benauwdheid, hartkloppingen of duizeligheid.
  • Tijdens een angst- of paniekaanval heb je het gevoel de controle over jezelf en de situatie te verliezen.

Welke hulp biedt De Hoop bij een specifieke fobie?

Een specifieke fobie ontstaat meestal door een combinatie van factoren. Daarnaast leidt het vaak tot nieuwe klachten, zoals eenzaamheid of depressie. De Hoop gaat samen met jou op zoek naar de oorzaak van je klachten. Daar gaan we mee aan de slag. In de meeste gevallen is een fobie goed te behandelen. Je hebt na je behandeling minder last van angst en je weet beter om te gaan met de dingen of situaties waar je bang voor bent zonder ze te vermijden. In samenspraak met jou kiezen we de vorm die het beste bij jouw situatie en de ernst van jouw klachten past. Deze behandelvormen kunnen worden ingezet bij een specifieke fobie:

Ben je er klaar voor om de eerste stap naar hulp te zetten? Of wil je eerst meer informatie ontvangen? Neem contact met ons op.